News

Românii scapă de comisioane bancare în 2024. Ce obligații vor avea băncile de anul viitor

Românii au parte de vești bune, pentru începutul anului 2024. Băncile vor fi obligate să elimine comisioanele pentru un anumit tip de conturi.
21.12.2023 | 08:42
Romanii scapa de comisioane bancare in 2024 Ce obligatii vor avea bancile de anul viitor
Românii vor scăpa de comisioanele bancare pentru sumele încasate din salarii / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea 406/2023, apărută marți, în Monitorul Oficial, permite fiecărui cetățean român să dețină un cont bancar, care să fie scutit de comisioane.

Băncile nu mai au voie să introducă comisioane la conturile de salarii

Astfel, pentru sumele provenite din încasarea salariului sau a indemnizației lunare, băncile nu vor mai avea voie să comisioneze tranzacțiile sau serviciile.

ADVERTISEMENT

Mai exact, operațiuni precum: retragerea de numerar, interogarea soldului, plățile online, deschiderea, închiderea sau administrarea contului, vor fi lipsite de comisioane.

Potrivit noilor norme legislative, serviciile de mai sus se vor asigura cu titlu gratuit pentru încasări de natură salarială, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială. Pentru celelalte tipuri de servicii, băncile vor putea aplica un comision.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt exceptate de la această lege plățile cu cardul pentru jocurile de noroc. Și acestea vor putea fi comisionate.

Potrivit avocatnet.ro, legea va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că va putea fi aplicată din data de 16 iunie 2024. Legea nu se va aplica și retroactiv.

ADVERTISEMENT

Unele bănci au adoptat măsura înainte de apariția legii

Comisioanele bancare reprezintă taxe sau costuri percepute de către instituțiile financiare pentru diverse servicii și tranzacții efectuate de clienți. Aceste comisioane constituie o parte importantă a veniturilor băncilor și pot varia semnificativ între diferite instituții.

Astfel, băncile pot percepe comisioane pentru: servicii de bază (deschiderea și administrarea unui cont, emiterea de carduri, plăți și retrageri în numerar, etc), pentru întârzieri sau penalități, pentru operațiuni cu cardul sau pentru servicii avansate (gestionarea portofoliului, custodie, consultanță financiară, etc).

ADVERTISEMENT

De asemenea, băncile pot avea și comisioane ascunse sau mai puțin evidente, cum ar fi cele pentru conversia valutară, în cazul plăților în valută de pe un cont în lei.

Pe de altă parte, unele bănci au implementat sistemul de conturi fără comisioane, sau în care comisioanele sunt diminuate. În general, acest serviciu este rezervat pentru clienții care acceptă să încaseze salariul prin respectiva instituție bancară.

ADVERTISEMENT
Tags: