News

Românii vor avea de înfruntat „cea mai scumpă iarnă” din ultimele decenii. De la lemne de foc, la masa de Crăciun

Românii vor fi loviți de iarna marilor scumpiri, efect de domino. Facturi mai mari, mâncare mai scumpă, masă de Crăciun mai săracă
19.11.2023 | 18:41
Romanii vor avea de infruntat cea mai scumpa iarna din ultimele decenii De la lemne de foc la masa de Craciun
Românii trebuie să se aștepte și iarna aceasta la creșteri de prețuri / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Românii trebuie să se aștepte la creșteri de prețuri la mâncare dar și la facturi, iarna aceasta. De altfel, țara noastră este deja în rândul țărilor europene care au înregistrat cele mai mari scumpiri la electricitate și la gaze.

„Cea mai scumpă iarnă din ultimii 30 de ani”

Ca în fiecare an, sosirea iernii aduce spaimă în casele românilor: frig, facturi mai mari, alimente mai scumpe. Iarna din acest an nu va face excepție, potrivit specialiștilor. Totul se va scumpi iar oamenii vor avea mai puține de pus pe masă de Crăciun.

ADVERTISEMENT

„Iarna aceasta va fi cea mai scumpă iarnă din ultimii 30 de ani. Românii vor plăti mai mulți bani pentru mâncare în perioada sărbătorilor, iar masa de Crăciun va fi mai scumpă”, titrează Realitatea.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare se vor înregistra scumpiri la multe categorii, începând cu lemnele de foc și terminând cu produsele pentru sărebători.„Prețul lemnelor de foc se majorează cu 15%. Un metru cub costă acum între 700 și 1.000 de lei, în funcție de calitate. Serviciile de apă și salubritate se majorează cu 20,8% Prețul energiei termice crește cu 23,8%.

ADVERTISEMENT

Scumpirea alimentelor

„Orez- 13 lei/kg în prezent. Legume- 4-20 lei, după scumpire produse până la 30 de lei. Fructe- 6-25 lei, după scumpire produse până la 37.5 de lei. Produse făinoase- 8-23 lei, după scumpire produse până la 34.5 de lei.
Produse vegetale- 5-40 lei, după scumpire produse până la 60 de lei”.

Masa de sărbători

„Carne de porc = 30 lei în prezent. Brânzeturi- 4-38 lei, după scumpire produse până la 57 de lei. Cozonac- 25-45 lei, după scumpire produse până la 67 de lei. Alcool- 15-200 lei, după scumpire produse până la 300 de lei. Produse de cofetărie- 10-80 lei, după scumpire produse până la 120 de lei”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Gazele și electricitatea, efect de domino

Prețurile la electricitate și gaze, care au crescut brusc după invazia Rusiei în Ucraina, se stabilizează acum în Europa, după ce au atins un vârf în prima jumătate a anului 2023. Unele țări și-au înghețat deja măsurile de sprijin pentru gospodării, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor de consum, potrivit unei analize Euronews, făcută la începutul acestei luni.

UE pare mai pregătită pentru iarnă în acest an și trebuie remarcat faptul că există disparități între prețurile la electricitate și la gaze naturale în diferite țări, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.

ADVERTISEMENT

În prima jumătate a anului 2023, prețul mediu al energiei electrice, cu toate taxele incluse, pentru consumatorii casnici din UE a crescut de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Prețul mediu al gazelor naturale a crescut, de asemenea, de la 8,6 euro pe 100 kWh la 11,9 euro pe 100 kWh în aceeași perioadă. Acestea sunt cele mai mari prețuri înregistrate de Eurostat, biroul oficial de statistică al UE.

România, în topul scumpirilor

Dacă sunt privite variațiile procentuale de la un an la altul, prețurile energiei electrice în UE au crescut cu 14,5% în prima jumătate a anului 2023, în timp ce prețurile gazelor naturale au crescut cu 37,9%. Aceste cifre sunt mai mici decât în a doua jumătate a anului 2022, când variațiile procentuale de la un an la altul au atins un nivel maxim.

Cifrele sugerează că prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale se stabilizează în UE, potrivit Eurostat, chiar dacă prețurile finale la consumator, inclusiv taxele, sunt ușor mai mari decât în a doua jumătate a anului 2022: prețurile fără taxe pentru energia electrică și gazele naturale sunt în scădere, dar țările își retrag parțial măsurile de sprijin pentru populație ca răspuns la creșterea prețurilor la energie, ceea ce explică această creștere.

În prima jumătate a anului 2023, prețurile energiei electrice (inclusiv TVA) pentru consumatorii casnici din Spațiul Economic European (SEE) au variat de la 11,4 euro/100 kWh în Bulgaria la 47,5 euro/100 kWh în Olanda.

Olanda a fost urmată de Belgia (43,5 euro), România (42 euro) și Germania (41,3 euro). În privința prețurilor gazelor pentru consumatorii casnici în prima jumătate a anului, cele mai scumpe țări au fost Olanda, Suedia, Danemarca, Austria, Irlanda și România.

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori