News

Compania de gaze a Ucrainei a dat Rusia în judecată, la București. Ce se ascunde în spatele litigiului și cum va fi afectată România

Compania ucraineană de stat Naftogaz cere executarea silită a Federației Ruse, pe teritoriul României. Iată cum va afecta litigiul importul de gaze naturale din această iarnă.
01.11.2023 | 16:59
Compania de gaze a Ucrainei a dat Rusia in judecata la Bucuresti Ce se ascunde in spatele litigiului si cum va fi afectata Romania
Guvernul lui Zelenski a dat în judecată statul rus, la Tribunalul București, într-o dispută cu Gazprom / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tribunalul București va judeca, în lunile următoare, acțiunea companiei Naftogaz împotriva guvernului Federației Ruse. Societatea ucraineană de stat asigură o parte importantă din transportul gazelor naturale produse de gigantul rus Gazprom, către Europa,

Ucraina a cerut acordul Tribunalului București să execute Rusia în România

Procesul reprezintă o premieră pentru instanțele din România, în condițiile în care instanța de la București trebuie să decidă dacă țara noastră recunoaște și pune în aplicare o hotărâre a Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga, care pe 12 aprilie 2023 a decis că guvernul Federației Ruse trebuie să despăgubească statul ucrainean cu 5 miliarde de dolari pentru confiscarea activelor din Crimeea.

ADVERTISEMENT

Doar că Naftogaz nu s-a limitat în a cere recunoaștere deciziei ci solicită Tribunalului București ”să încuviințeze executarea silită pe teritoriul României a Hotărârii Arbitrale Finale împotriva Federației Ruse”, potrivit cererii de chemare în judecată consultată de FANATIK.

Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă și fost director general și președinte Romgaz, crede că acțiunea Naftogaz se referă la poprirea depozitelor de gaz livrate de Rusia, în România.

ADVERTISEMENT

Dumitru Chisăliță, fost șef Romgaz: ”Miza e pe depozitele de gaze din România”

”Rusia livrează gaze ”în bandă”, respectiv nu poți cumpăra o cantitate mai mare de la Gazprom pe timp iarnă și mai puțin vara. Asta înseamnă că cei care se aprovizionează direct din Rusia, au nevoie să depoziteze ceea ce cumpără în plus, în sezonul cald”, a explicat Dumitru Chisăliță pentru FANATIK.

În prezent, România nu mai importă gaz direct din Rusia, ci doar prin intermediari, respectiv companii care achiziționează de la Gazprom și vinde mai departe, în țara noastră. Tocmai de aceea, șansele ca societatea ucraineană să reușească în demersul său este destul de redus, arată expertul.

ADVERTISEMENT

”România nu mai importă de aproximativ trei ani gaze prin Ucraina, iar în țara noastră mai operează doar două firme care au legături, fie și indirecte, cu Rusia. Este vorba despre WIEE – Witershall, care este o firmă elvețiană în care Gazprom deține acțiuni și Imex Oil, controlată de oligarhul Vitali Machitski (Imex Oil Limited este înregistrată în Cipru, n.r.).

Trebuie însă să facem distincție între molecula de gaz, care este de proveniență rusească și facturile pe care le plătește statul român, și care se încheie cu companii care au sediul oriunde, în lume. Practic, vânzătorul nu este rus, ceea ce înseamnă că depozitele nu reprezintă active directe ale Gazprom”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

ADVERTISEMENT

Ucraina ar vrea să ia locul Rusiei ca furnizor pentru Europa

Din acest punct de vedere, România nu reprezintă neapărat o miză importantă pentru Naftogaz, companie cu o cifră de afaceri care se apropia de 10 miliarde de dolari pe an, înainte de războiul din Ucraina. Statul român se bazează într-o măsură destul de redusă pe gazele de import, în condițiile unei producții interne destul de ridicate și a unui consum anticipat, pentru această iarnă, cu până la 10% mai redus decât în 2022 și cu 20% mai mic decât în 2021. Este posibil ca astfel de acțiuni să fi fost deschise de societatea ucraineană în mai multe state din Uniunea Europeană, mai ales că acest lucru s-a întâmplat și în trecut.

Totuși, mișcarea Ucrainei este una strategică, pentru că Naftogaz și-a arătat deja intențiile expansioniste pe piața europeană de energie. La sfârșitul lunii octombrie, Alexey Chernyshev, CEO Neftogaz a anunțat că ”în 4-5 ani, Ucraina va deveni un exportator stabil de gaz în Europa”.

Potrivit oficialului, compania a reușit să acopere integral consumul de gaz a Ucrainei, iar în anii următori se așteaptă la o creștere și o eficientizare a producției de gaz. În prezent, Ucraina este pe locul al treilea în Europa la rezerve de gaze.

Anunțul a venit la doar o zi după ce Alexey Chernyshev a dezvăluit că din partea Naftogaz nu există ”nicio intenție și nicio inițiativă” pentru a extinde contractul cu Gazprom, care urmează să se încheie la sfârșitul anului 2024.

Asta înseamnă că Europa nu se va mai putea baza pe gazul rusesc transportat prin Ucraina. Acest lucru, a subliniat oficialul ucrainean, vine în sprijinul obiectivului UE de a renunța complet la importurile de gaze din Rusia, până în 2027.

În spatele acțiunii de la București stă guvernul de la Kiev

În afară de Naftogaz of Ukraine, în litigiul de la București mai apar ca părți și alte companii asociate industriei energetice de stat: National Joint Stock Company Chronomornaftogaz, JSC Ukrtransgaz, Ukrgasvydonuvannya, Ukrtransnafta și Subsidiary Company Gaz Ukrainii.

În spatele acestor companii stă chiar Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, așa cum aveau să constate judecătorii români care au considerat că litigiul nu este unul comercial, ci este de natură civilă, părțile implicate fiind persoane juridice de drept public. Din acest motiv, instanța română a precizat că ”nu poate examina hotărârea arbitrală pe fondul diferendului”, ci doar caracterul civil al cererii, respectiv legalitatea deciziei și recunoașterea ei potrivit legislației interne.

Naftogaz a mai încercat să înghețe activele Gazprom din Europa

Pe 12 aprilie 2023, Naftogaz a câștigat, la Haga, procesul cu Rusia, prin care solicita despăgubiri pentru activele confiscate odată cu anexarea ilegală a Crimeei.

Procesul a început în 2016 și s-a încheiat prin acordarea unor despăgubiri de 5,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, la care se adaugă un milion de dolari cu titlu de cheltuieli de judecată. Ucraina a reclamat că Rusia a preluat fără drept depozitele subterane de gaz, rezervele naturale, facilitățile de extragere și unitățile de transport pe care Naftogaz le deținea în Crimeea.

Anterior deciziei de la Haga, cazul a fost prezentat Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris, care a hotărât că Rusia trebuie să plătească un miliard de dolari pentru confiscarea activelor din Crimeea. Rusia a respins această decizie.

În martie 2018, Ucraina a deschis o nouă acțiune împotriva Rusiei, de data aceasta la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Disputa era una comercială și se referea la tranzitul și furnizarea de gaze naturale, în perioada 2009 – 2017.

La final, instanța a decis că Gazprom trebuie să plătească 2,5 miliarde dolari, dar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Naftogaz a încercat să-și recupereze creanța prin înghețarea unor active străine ale companiei rusești în Marea Britanie, Elveția, Suedia sau Olanda.

Ucraina a renunțat să mai cumpere gaze din Rusia încă din noiembrie 2015, după ce Gazprom a cerut ca guvernul de la Kiev să plătească în avans pentru achizițiile de gaze naturale.

Rusia construiește conducte care ocolesc Ucraina

În 2017, Gazprom susținea că datoria Ucrainei pentru gazele rusești neconsumate, în conformitate cu clauza contractuală ”take or pay” era de 5,3 miliarde dolari.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale. Până la începerea războiului din Ucraina, compania rusească asigura cel puțin o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. De asemenea, până în 2017, jumătate din cantitatea exportată de Rusia în Europa trecea prin Ucraina.

Ulterior, Gazprom a început construcția a patru conducte către Europa, care ocolesc Ucraina: Nordstream 1&2, Yamal, Blue Stream și TurkStream. Compania rusească spunea că astfel va scuti taxe de tranzit în valoare de 2 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza...
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza găștilor sângeroase. O adevărată capitală a infracțiunilor
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Trabant
Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Textele apocrife și Noul Testament. Nu știai asta despre Biblie
Textele apocrife și Noul Testament. Nu știai asta despre Biblie
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin...
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro