News

Românii vor putea călători cu cantități mai mari de 100 de ml în bagajele de mână. Care sunt aeroporturile unde poți intra cu recipiente mai mari

Tehnologie avansată pentru pasagerii aerieni. Scanerele 3D vor permite de acum românilor să călătorească cu lichide mai mari de 100 de ml
19.02.2024 | 22:00
Romanii vor putea calatori cu cantitati mai mari de 100 de ml in bagajele de mana Care sunt aeroporturile unde poti intra cu recipiente mai mari
Aeroporturile românești scapă de restricțiile cantităților de lichide de 100 de ml. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii scapă de stresul legat de restricțiile lichidelor la controlul de securitate al aeroporturilor. Autoritățile române au introdus deja noile scannere de tip 3D în trei aeroporturi.

Ce aeroporturi din România au introdus noile scannere

Tot mai multe aeroporturi din Europa adoptă echipamente avansate care fac posibilă eliminarea regulei de 100 de mililitri pentru lichide. Potrivit Observator News, pe aeroportul din Cluj-Napoca, noile scannere verifică 400 de pasageri pe oră, asta înseamnă de patru ori mai mult decât o făceau aparatele vechi.

ADVERTISEMENT

Acest sistem inovator este deja funcțional la aeroporturile din Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu, iar la Otopeni, cel mai mare aeroport din România, se așteaptă să fie implementat până la sfârșitul anului.

Aceste scanere avansate vor fi instalate în curând și la Sibiu și Iași. Acest echipament de înaltă performanță a redus semnificativ timpul de verificare la controlul de securitate, iar pasagerii sunt încântați de viteza cu care pot trece prin acest proces.

ADVERTISEMENT

De ce nu s-a implementat până acum acest tip de scannere în Aeroportul Otopeni

„Compania Aeroporturi Bucureşti operează numai cu fonduri proprii, nu cu fonduri de la bugetul de stat, acesta este unul dintre motivele pentru care prima licitaţie până la urmă a fost închisă, a trebuit oprită pe perioada pandemiei”, a declarat pentru Observator News, Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB.

Compania Aeroporturi București a făcut licitații timp de ani de zile pentru aceste echipamente moderne, care sunt deja folosite în Occident, iar implementarea lor va contribui la reducerea timpului de așteptare la controlul de securitate.

ADVERTISEMENT

Noile scanere, seamănă cu un computer tomograf și vor detecta și scana tridimensional toate obiectele din bagajele pasagerilor, eliminând nevoia de a mai scoate separat lichidele pentru control.

Această tehnologie avansată reprezintă o evoluție importantă în domeniul securității aeroportuare și face posibilă eliminarea restricțiilor lichidelor, care au fost impuse inițial în 2006 în urma unui incident de securitate.

ADVERTISEMENT

Investiția în aceste scanere performante se ridică la 18 milioane de euro și va schimba fundamental experiența pasagerilor la controlul de securitate de la aeroporturile Băneasa și Otopeni, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT