News

Românii vor putea cumpăra titluri de stat direct de pe plajă din Dubai. Anunțul Trezoreriei pentru cei din diaspora

Ministerul Finanţelor lucrează la o aplicaţie prin intermediul căreia românii pot cumpăra titluri de stat din orice colţ al lumii. Ea poate fi folosită şi de românii din diaspora
09.04.2024 | 14:51
Romanii vor putea cumpara titluri de stat direct de pe plaja din Dubai Anuntul Trezoreriei pentru cei din diaspora
Românii din diaspora vor putea cumpăra online titluri de stat, via o aplicație dezvoltată de Ministerul Finanțelor / Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii din diaspora vor putea cumpăra online titluri de stat „direct de pe plajă din Dubai” sau din Italia, dacă lucrează acolo, a precizat, marți, Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului. Achizițiile vor putea fi făcute via o aplicație care va fi dezvoltată de Ministerul Finanțelor.

O aplicație via Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor lucrează la o aplicație care va permite românilor din diaspora să cumpere online titluri de stat, indiferent unde se află, a declarat, marți, directorul Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, în cadrul unui eveniment organizat de Profit.ro.

ADVERTISEMENT

„Noi, în modul în care vindem acum titluri online, nu creăm confort diasporei pentru a cumpăra titlurile, pentru că nu avem încă modalitatea de cumpărare online. Aici vrem să ne focusăm în perioada următoare și avem un proiect pe care l-am început, să dezvoltăm o astfel de aplicație. Oricine, dacă te duci în Dubai și vrei să cumperi de pe plajă, vei putea să cumperi de pe plajă. Sau dacă lucrezi din Italia, vei putea să cumperi din Italia fără să mai vii în țară”, a declarat Ștefan Nanu.

Programele Fidelis și Tezaur

România oferă spre vânzare titluri de stat prin intermediul a două programe, Fidelis și Tezaur. Primul oferă aceste titluri via Bursa de Valori București iar al doilea via Trezoreria și unitățile Poștei Române. Practic, statul se împrumută de la cetățeni prin aceste titluri, pentru care plătește anual o dobândă pe care o va încasa la termenul de maturizare.

ADVERTISEMENT

Garantarea titlurilor de stat face ca ele să fie instrumente financiare sigure, potrivit specialiștilor. În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile, declara, de altfel, Ministerul Finanțelor.

Potrivit Bursei de Valori București (BVB), prima emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an a atras la Ministerul Finanțelor 844 milioane de lei și 190 de milioane de euro. Este vorba de cinci emisiuni de titluri de stat către populație. În special, a precizat BVB, donatorii de sânge au cumpărat titluri Fidelis în valoare de peste 155 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Încrederea investitorilor

„În primul rând, este evident că a crescut în rândul românilor gradul de conștientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de altă parte, mă bucur că se menține încrederea investitorilor față de capacitatea noastră de a oferi instrumente avantajoase, dar și că reușim să avem un rol marcant în dezvoltarea pieței locale de capital.

Poate cel mai important însă, spiritul solidar al comunității de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar dacă am redus perioada de subscriere cu o săptămână, tot au depățit numărul tuturor edițiilor: 1.405 au donat sânge și au salvat peste 4200 vieți, plecând și cu cea mai bună oferta a emisiunii”, a declarat luna trecută ministrul Finanțelor, Marcel Bolos.

ADVERTISEMENT