News

Marcel Boloș spune că se confirmă creșterea PIB-ului României. Precizări ale ministrului de Finanțe

Marcel Boloș spune cât a crescut, de fapt, PIB-ul României anul trecut. Anunțul important făcut marți de ministrul Finanțelor
09.04.2024 | 13:35
Marcel Bolos spune ca se confirma cresterea PIBului Romaniei Precizari ale ministrului de Finante
Marcel Boloș a spus că PIB-ul României a crescut cu 2,1% în 2023 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, marți, că Institutul Național de Statistică confirmă creșterea PIB-ului României, în acord cu cifrele Comisiei Naționale de Prognoză de la începutul anului.

PIB-ul a crescut cu 21,% în 2023 față de 2022

Institutul Național de Stastistică (INS) a publicat, marți, date despre produsul intern brut în România, care a crescut în 2023 cu 2,1%, comparativ cu anul precedent. Produsul intern brut estimat pentru anul 2023 a fost de 1605591,1 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,1% faţă de anul 2022, arată INS.

ADVERTISEMENT

Cifrele INS le confirmă pe cele ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză de la începutul acestui an, a declarat Marcel Boloș, adică „creşterea economică de 2,1% din PIB şi valoarea Produsului Intern Brut 1.605 miliarde lei”.

„S-a publicat de către Institutul Naţional de Statistică cifra referitoare la Produsul Intern Brut, 1.605 miliarde lei, respectiv 321 de miliarde de euro, ceea ce confirmă cifrele pe care Comisia Naţională de Prognoză le-a avut la începutul anului. La începutul anului am pornit cu 1.591 miliarde lei, după care am mai coborât, şi ţinta privitoare la Produsul Intern Brut a ajuns undeva la 1.586 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

Dar tot ce s-a implementat ca proiecte de investiţii, mai ales în luna decembrie, când am avut un volum de plăţi record la bugetul de stat de peste 73 de miliarde de lei, ne-a adus în această situaţie în care se confirmă creşterea economică de 2,1% din PIB şi valoarea Produsului Intern Brut 1.605 miliarde lei”, a declarat Boloş, scrie Agerpres.

„Recuperarea a venit în trimestrul patru”

Potrivit INS, PIB-ul în trimestrul patru în 2023 a fost, „în termeni reali”, mai mic cu 0,5%1 comparativ cu trimestrul trei al aceluiași an. PIB-ul estimat pentru trimestrul patru al anului trecut a fost de „481432,9 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,0% faţă de trimestrul IV 2022”.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș a precizat în acest sens că „recuperarea” confirmată de INS a fost în trimestrul patru. „Uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat anul trecut şi din perspectiva creşterii economice, pentru că trimestrele doi și trei au fost trimestre cu o creştere economică mai temperată, iar recuperarea a venit în trimestrul patru, confirmată astăzi de cifrele Institutului Naţional de Statistică, de 3%”, a spus ministrul Finanțelor.