News

Românul care s-a lăsat testat cu un tratament revoluționar anti-Covid: ”Mă simțeam mai energic”

Un român s-a lăsat testat cu un tratament anti-Covid care urmează a fi aprobat în UE și inclusiv în România.
24.09.2021 | 21:40
Romanul care sa lasat testat cu un tratament revolutionar antiCovid Ma simteam mai energic
ADVERTISEMENT

Tratamentul anti-Covid constă într-o perfuzie cu anticorpi ce pot combate virusul SARS-COV2 și este creat de compania Eli Lilly. Românul care s-a lăsat testat cu acest medicament spune că s-a simțit mult mai energic, ulterior.

Numele românului este Cristian Gagheş, iar el participă la un studiu clinic al medicamentului, după ce a fost infectat cu SARS-COV2, anul trecut, în luna noiembrie. Intenția sa, urmată și de alți români, nu este una remunerată.

ADVERTISEMENT

”Acum mi se administrează medicaţia împreună cu o perfuzie de clorură de sodiu. Îmi administrează anticorpii monoclonali!”, a declarat Cristian Gagheș pentru Observator.

Datorită tratamentului, Cristian Gagheș și-a recăpătat mirosul

Cristian a avut o formă ușoară de coronavirus. El a fost internat la Victor Babeș și acolo i s-a propus să participe la această testare, care are loc în prezent. Potrivit spuselor sale, mirosul i-a revenit datorită acestei perfuzii aflată în faza de analiză.

ADVERTISEMENT

”După ce am făcut perfuzia respectivă mă simţeam mult mai energic a doua zi.

Doar mirosul a reapărut cam la o lună şi jumătate după ce a dispărut, în rest nu am avut aproape niciun fel de simptome.

Merg către Spitalul Victor Babeş pentru a-mi recolta probe PCR şi probe de sânge. Este a şaptea zi.

ADVERTISEMENT

Sper că am ajutat cercetătorii ştiinţifici să ajungă la nişte concluzii”,  a mai explicat Cristian Gagheș.

Tratamentul a fost testat și la Matei Balș. Ce spun reprezentanții din sănătate despre el

Și la Institutul Matei Balş a fost testată perfuzia cu anti-corpi. A fost administrată la 200-300 de pacienţi care s-au vindecat apoi.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană lucrează la aprobarea acestui medicament. A semnat, deja, un contract de achiziție și ar urma să-l primească 18 state din UE. În luna octombrie, medicamentul ar urma să fie pus pe piață, spre utilizare, împreună cu alte medicamente care ar mai fi în faza de testare.

”În cursul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie cel mai probabil vor primi autorizaţie de punere pe piaţă”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş, este de părere că medicamentul va fi foarte util pentru medici.

”Este tratamentul care ar fi de folosit la camerele de gardă. Vine pacientul vulnerabil, e în momentul de debut, nu are complicaţii, pare că totul e în regulă, ştim că ar putea să dezvolte o formă severă, avem o singură administrare de anticorpi monoclonali”, a spus și medicul infecționist Adrian Marinescu.

”O asistentă sau un medic trebuie îi administreze pacientului acest tratament intravenos. Durează relativ puţin, apoi pacienţii trebuie monitorizaţi, cam o oră”, a declarat David Ricks, directorul companiei Eli Lilly

ADVERTISEMENT