News

Românul responsabil de moartea a 39 de vietnamezi în Marea Britanie, prins la București. Îl așteaptă 27 de ani de închisoare

Gheorghe Nica, românul responsabil de moartea a 39 de vietnamezi în Marea Britanie, a fost prins în București. Bărbatul fugise din țară, în speranța că va scăpa de închisoare.
10.08.2022 | 14:55
Romanul responsabil de moartea a 39 de vietnamezi in Marea Britanie prins la Bucuresti Il asteapta 27 de ani de inchisoare
Gheorghe Nica a fost prins în București. Foto: The Mirror
ADVERTISEMENT

Cazul celor 39 de imigranți morți în ”camionul groazei” a fost cap de afiș în 2019, în special în Marea Britanie. Gheorghe Nica, principalul responsabil de moartea acestora, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare.

Românul Gheorghe Nica, prins în București după ce a fugit din UK

Bărbatul a fost judecat și condamnat pentru omor din culpă și conspirație la sprijinirea migrației ilegale. În speranța că nu va face nici măcar o zi de închisoare, Nica a fugit din Marea Britanie, însă a fost prins în București. Individul a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat Curții de Apel București, în vederea extrădării spre țara unde trebuie să-și ispășească pedeapsa, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Marea Britanie găseau 39 de cadavre ale unor femei, copii și bărbați de origine vietnameză, care s-au sufocat într-un container. Nica e considerat cel care a coordonat întreaga operațiune și a pledat vinovat în fața instanței. Bărbatul a recunoscut că a luat parte la alte două transporturi de migranți, însă în cazul de față susține că nu știa că transportă oameni, ci țigări.

Victimele pe care Nica le are pe conștiință aveau vârste între 15 și 44 de ani, fiind vorba de 28 de bărbați, opt femei și trei copii, toți cetățeni vietnamezi. Panicați, oamenii care se sufocau au sunat la serviciul de urgență din Vietnam pentru a cere ajutor.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au stabilit că în interiorul containerului temperatura a depășit 38.5 grade Celsius. Astfel, oamenii au avut parte de o moarte groaznică prin asfixiere, hipertermie și supraîncălzire.

Nica nu a fost singurul implicat în acest caz. Astfel, instanța din Marea Britanie a trimis după gratii mai mulți bărbați. La 11 ianuarie 2021, Gazmir Nuzi a fost condamnat la 10 luni de închisoare după ce a recunoscut un rol limitat în rețeaua de contrabandă.

ADVERTISEMENT

Pe 22 ianuarie 2021, patru persoane au primit o pedeapsă privativă de libertate de cel puțin 13 ani. Cei doi infractori principali, Ronan Hughes și Gheorghe Nica, au primit 20 de ani, respectiv 27 de ani de închisoare.

Doi șoferi de camion care au fost și ei implicați în incident au fost, de asemenea, închiși. Eamonn Harrison, care a livrat remorca ”morții”, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Maurice Robinson, care a colectat remorca și a descoperit cadavrele, a fost condamnat la 13 ani și 4 luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șoferul de camion Christopher Kennedy a fost condamnat la șapte ani de închisoare, șoferul de camionete Valentin Calota a fost condamnat la patru ani și jumătate, în timp ce românul Alexandru-Ovidiu Hanga a fost condamnat la trei ani de închisoare.

La 21 martie 2022, Dragoș-Ștefan Damian a fost condamnat la trei ani și zece luni de închisoare după ce a fost găsit, la rândul său, vinovat în acest caz.

ADVERTISEMENT