News

Ron DeSantis vrea să-l detroneze pe Trump în Partidul Republican. Guvernatorul Floridei și-a dat o lege ca să poată fi și candidat la președinția SUA

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a intrat în cursa pentru candidatura republicană la prezidențiale după ce a promulgat o lege care îi permite să-și păstreze funcția.
25.05.2023 | 16:13
Ron DeSantis vrea sal detroneze pe Trump in Partidul Republican Guvernatorul Floridei sia dat o lege ca sa poata fi si candidat la presedintia SUA
Ron DeSantis este principalul adversar al lui Donald Trump în Partidul Republican Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, nu a făcut un secret din ambițiile sale prezidențiale. Înainte de a fi ales guvernator al Floridei în 2018, DeSantis – absolvent al Universității Yale, care a servit în Marina SUA – a fost membru al Congresului în trei mandate, reprezentând cel de-al șaselea district al Congresului din Florida.

Ron DeSantis, fostul aliat devenit dușman înverșunat al lui Donald Trump

În noiembrie 2022, Ron DeSantis a fost reales pentru un al doilea mandat de guvernator cu un scor zdrobitor, învingându-l pe democratul Charlie Crist cu peste 19 puncte procentuale. În aparițiile recente în întreaga țară, precum și în cadrul unui turneu de promovare a cărții care a servit ca o campanie de facto, DeSantis a promovat ceea ce a numit “proiectul Florida” ca fiind viziunea sa pentru America.

ADVERTISEMENT

Cum arată viziunea lui DeSantis pentru SUA este ușor de descifrat dacă ne uităm la politicile pe care le-a pus în aplicare în timpul mandatului său de guvernator, precum și asupra bătăliilor pe care le-a purtat până la lansarea campaniei sale prezidențiale.

Legislație anti-LGBTQ

În calitate de guvernator, Ron DeSantis a semnat mai multe proiecte de lege care vizează comunitatea LGBTQ, inclusiv legislația care incriminează persoanele transsexuale pentru că folosesc băi și vestiare care corespund identității lor de gen, interzice procedurile de afirmare a genului pentru minori și vizează spectacolele cu drag queens și alegerea pronumelor.

ADVERTISEMENT

DeSantis a semnat în iulie o lege care limitează ceea ce pot discuta profesorii din școlile publice din Florida despre identitatea de gen și orientarea sexuală. Ceea ce a devenit cunoscut sub numele de legea “don’t say gay” a declanșat proiecte de lege similare în alte legislaturi de stat – precum și o reacție din partea părinților, a grupurilor de susținere LGBTQ și a corporațiilor.

Măsurile lui DeSantis au determinat două grupuri de susținere a drepturilor în această lună să emită avertismente conform cărora călătoriile în Florida pot fi periculoase pentru membrii comunității LGBTQ. “Luate în totalitatea lor, legile și politicile din Florida care vizează libertățile și drepturile fundamentale reprezintă un risc serios pentru sănătatea și siguranța celor care călătoresc în acest stat”, a avertizat Equality Florida, relatează Washington Post.

ADVERTISEMENT

Disputa sa publică cu Disney

În urma unor presiuni publice, directorii de la Walt Disney Co. au criticat legislația care restrânge discuțiile despre LGBTQ+ înainte de a fi promulgată, ceea ce l-a determinat pe DeSantis să declare că politicile din Florida nu se vor baza “pe gândurile unor corporații woke”. Nu a spus nimic despre statutul Disney ca cel mai mare contribuabil individual din Florida și faptul că DeSantis însuși s-a căsătorit la Walt Disney World în 2009.

După ce legea a intrat în vigoare, Disney s-a opus în mod public și a declarat că speră ca măsura să fie anulată prin intermediul instanțelor de judecată. Ceea ce a urmat a fost o luptă de retorsiune care continuă și astăzi.

ADVERTISEMENT

Legiuitorii statului au acționat pentru a dizolva Reedy Creek, districtul special de impozitare al Disney, și în cele din urmă au înlocuit membrii consiliului de administrație al Reedy Creek cu un nou grup de experți ai cărui membri au fost aleși de DeSantis.

Cu toate acestea, într-o manevră juridică de ultim moment, Disney a folosit un artificiu legal pentru a lipsi consiliul de supraveghere numit de DeSantis de o mare parte din puterea sa. Apoi, colosul din domeniul divertismentului l-a dat în judecată pe DeSantis luna trecută, acuzând represalii politice, ceea ce a dus la o acțiune în justiție a lui DeSantis contra Disney.

Restricții privind avortul

Luna trecută, DeSantis a semnat o lege care interzice avortul după șase săptămâni de sarcină, la câteva ore după ce legislativul statului a adoptat proiectul de lege. Decizia a fost văzută pe scară largă ca o mișcare politică spre dreapta din partea sa înainte de intrarea în cursa primară republicană pentru alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, de când Curtea Supremă a răsturnat anul trecut hotărârea don cazul Roe vs Wade, sondajele sugerează că alegătorii independenți și-au mutat sprijinul către candidații care consideră că majoritatea sau toate avorturile ar trebui să fie legale.

Este posibil ca Ron DeSantis să fi știut că noua lege nu va fi la fel de acceptabilă în alegerile generale, având în vedere cât de puțin a promovat-o, chiar și atunci când se afla în mijlocul celor mai prietenoase audiențe conservatoare. Într-un discurs ținut la Universitatea conservatoare Liberty University în dimineața de după ce a semnat legea, DeSantis nu a făcut nicio mențiune despre aceasta. Într-o apariție recentă la o gală pentru cel mai important grup anti-avort din statul său, DeSantis a petrecut doar aproximativ 20 de secunde din discursul său principal de 40 de minute discutând despre restricțiile privind avortul.

Restricționarea studiilor afro-americane, a programelor de diversitate

În ianuarie, oficialii din Florida au respins un nou curs avansat de studii afro-americane, pe care DeSantis l-a catalogat drept “îndoctrinare” progresistă. College Board, care supraveghează programele de învățământ avansate, a declarat ulterior că va revizui cursul pentru a elimina lecțiile despre Black Lives Matter și mișcarea reparatorie, dar a negat că face acest lucru ca răspuns la criticile administrației DeSantis. Ulterior, DeSantis a amenințat că va elimina complet cursurile avansate în stat.

Decizia a făcut parte din campania lui DeSantis împotriva a ceea ce el a numit curriculum “woke” și a venit după ce a semnat un proiect de lege care limitează modul în care școlile și locurile de muncă din Florida predau despre rasă și identitate. Proiectul de lege, numit “Stop Woke Act”, le interzice profesorilor să discute despre rasă și identitate într-un mod care să facă orice elev să se simtă “vinovat sau angoasat”.

Criticii au spus că legea este prea largă și că a dus la scoaterea din școli și biblioteci a cărților care abordează tema rasei și a identității – unele din cauza contestațiilor părinților, altele preventiv, de către educatori care caută să evite orice posibil conflict. DeSantis a negat orice tentativă de a interzice cărți în stat, numind-o o “farsă”. Luna aceasta, DeSantis a promulgat un proiect de lege prin care se taie programele de diversitate, echitate și incluziune în colegiile publice din Florida.

Acces extins la arme de foc

La câteva zile după un schimb de focuri de armă la o școală creștină privată din Nashville, DeSantis a promulgat un proiect de lege care a făcut din Florida al 26-lea stat care permite oamenilor să poarte arme ascunse fără permis. La fel ca atunci când a promulgat legea privind interzicerea avortului de șase săptămâni în Florida, proiectul de lege privind dreptul de a purta arme fără permis a fost semnat fără fanfară și a fost marcat cu un scurt comunicat de presă după aceea.

Casa Albă a criticat aspru noua lege. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a citat trei schimburi de focuri de armă intens mediatizate care au avut loc în Florida, inclusiv atacul din 2018 de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, unde 17 persoane au fost ucise, atacul din 2016 de la clubul de noapte Pulse din Orlando, unde 49 de persoane au fost ucise și alte zeci rănite și un schimb de focuri de armă din februarie care a ucis un reporter de televiziune, o femeie de 38 de ani și o fetiță de 9 ani.

Măsuri antiimigrație

DeSantis s-a folosit atât de legi, cât și de acrobații politice pentru a lua măsuri drastice împotriva imigranților fără acte. În septembrie, el a aranjat ca zeci de imigranți venezueleni din Texas să fie transportați cu avionul la Martha’s Vineyard – parte a unei campanii continue a sa și a altor guvernatori republicani de a trimite imigranți în orașe cu mulți democrați, precum Washington, New York și Chicago.

Migranții care au fost transportați cu avionul la Martha’s Vineyard au intentat ulterior un proces colectiv împotriva lui DeSantis și a altor oficiali, afirmând că aceștia au recurs la fraudă și declarații false pentru a-i convinge să călătorească peste granițele statului. Grupurile pentru drepturile omului, împreună cu Casa Albă, au condamnat, de asemenea, cascadoria politică.

La începutul acestei luni, DeSantis a anunțat că va trimite 1.000 de ofițeri de poliție în Texas, ca parte a unui acord pentru a ajuta acest stat în ceea ce privește securitatea de-a lungul frontierei cu Mexicul. DeSantis a semnat, de asemenea, o lege care reprimă imigrația nedocumentată în acest stat, ceea ce a provocat încă o recomandare de călătorie – de data aceasta din partea grupului de susținere a latino-americanilor LULAC – care a avertizat că latino-americanii din Florida s-ar putea confrunta cu discriminarea rasială în temeiul acestei măsuri.

Declarații controversate despre Ucraina

În martie, DeSantis a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept o “dispută teritorială” care reprezenta un interes vital “pentru Europa, dar nu și pentru Statele Unite”. Republicani de top din Congres – inclusiv liderul minorității din Senat Mitch McConnell, senatorul Marco Rubio și senatorul Lindsey O. Graham – l-au criticat pe DeSantis pentru această caracterizare a războiului. Comentariile l-au pus, de asemenea, în dezacord cu potențialii rivali din 2024, printre care fostul vicepreședinte Mike Pence, senatorul Tim Scott și fostul ambasador la Națiunile Unite Nikki Haley.

Ulterior, DeSantis a revenit asupra acestor comentarii, spunându-i prezentatorului Piers Morgan că remarcile sale au fost “caracterizate greșit” – ceea ce a dus la mai multe critici din partea rivalilor, care au afirmat că își schimbă opiniile în această privință în funcție de reacția publică.

Unitatea pentru infracțiuni electorale

Ca parte a unei măsuri agresive de combatere a fraudei electorale – una despre care criticii spun că este inutilă în raport cu numărul de fraude electorale care au loc în stat – DeSantis a lansat anul trecut o unitate de poliție electorală. Noul Birou pentru infracțiuni și securitate electorală a arestat aproximativ două duzini de persoane, majoritatea bărbați de culoare care votaseră recent și care au fost arătați confuzi și îngrijorați în momentul arestării lor, conform înregistrărilor camerelor de corp ale poliției.

Toți au fost acuzați de fraudă electorală, o infracțiune de gradul trei în stat, și riscă amenzi de până la 5.000 de dolari și până la cinci ani de închisoare. Mai mulți dintre cei acuzați au declarat anul trecut că funcționarii electorali și grupurile de înregistrare a alegătorilor i-au făcut să creadă că sunt eligibili pentru a vota după amendamentul din 2018 al statului pentru a restabili dreptul de vot al infractorilor. Unii dintre avocații lor au declarat că Florida părea să le vizeze clienții pentru că au înțeles greșit legea.

Măsuri împotriva coronavirusului

Faptul că DeSantis a vociferat împotriva restricțiilor în timpul pandemiei de coronavirus este, fără îndoială, ceea ce a contribuit la creșterea popularității sale în cercurile conservatoare. În calitate de guvernator, el s-a împotrivit în mod constant sau s-a opus în mod categoric măsurilor de atenuare a răspândirii coronavirusului în Florida, cum ar fi purtarea măștii, carantina și testarea, numind adesea aceste măsuri un atac la adresa libertăților individuale.

Pe fondul unui val de cazuri cauzate de varianta Delta a coronavirusului, DeSantis a emis un ordin executiv care interzicea școlilor să adopte obligativitatea purtării măștii, amenințând că le va retrage finanțarea dacă vor face acest lucru. În timpul unui val cauzat de varianta Omicron, DeSantis a declarat că testarea persoanelor asimptomatice a fost doar “lockdown pe furiș”.

DeSantis a refuzat să dezvăluie dacă a primit o injecție de rapel, ceea ce l-a determinat chiar și pe fostul președinte Donald Trump – a cărui bază cuprinde o mare parte din contingentul anti-vaccinare – să își bată joc de DeSantis ca fiind “laș”. De asemenea, guvernatorul a emis îndrumări la nivel de stat în care sfătuia “să nu poarte acoperiri faciale în cadrul unei comunități” – și odată a certat un grup de elevi de liceu pentru că purtau măști în jurul său.

O conflict din ce în ce mai acut cu Trump

Steaua în creștere a lui DeSantis l-a pus în vizorul lui Trump. Trump și-a anunțat campania de realegere în toamnă și, de atunci, l-a vizat preventiv și neîncetat pe guvernator în discursurile sale și pe rețelele de socializare.

DeSantis, cândva un susținător vocal al lui Trump, s-a distanțat de fostul președinte după ce a devenit evident că cei doi vor fi probabil rivali în alegerile primare prezidențiale republicane din 2024. Dușmănia a fost reciprocă: Trump, care își revendică meritul pentru ascensiunea lui DeSantis în Partidul Republican, l-a ironizat pe guvernatorul Floridei ca fiind “Ron DeSanctimonious” și a lansat o avalanșă constantă de atacuri la adresa lui DeSantis vizând politicile sale, personalitatea sa, modul în care se pare că mănâncă budincă de ciocolată și multe altele.

Atacurile lui DeSantis la adresa lui Trump au fost mai subtile, dar nu mai puțin mușcătoare. Se pare că s-a autoproclamat drept “Trump fără drama care-l înconjoară”. Întrebat în martie despre posibilitatea unei inculpări a lui Trump, DeSantis l-a criticat pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, dar nici nu a putut rezista să nu facă referiri la investigația privind rolul lui Trump scandalul plății pentru tăcerea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.

“Uite, nu știu ce se întâmplă când se plătesc bani pentru discreție unei vedete porno pentru a asigura tăcerea în legătură cu un anumit tip de presupusă aventură – eu nu pot vorbi despre asta”, a spus DeSantis, provocând râsete și aplauze din partea publicului.

DeSantis și-a promulgat o lege care îi permite să candideze la președinție în timp ce rămâne guvernator

Miercuri, DeSantis a promulgat un proiect de lege care îi permite să candideze la președinție în timp ce este în continuare guvernator al statului Florida – o mișcare care a avut loc în aceeași zi în care a depus actele pentru a face intra oficial în campania pentru nominalizarea republicană la prezidențialele din 2024.

Modificările reprezintă a treia revizuire a legilor electorale ale statului în tot atâția ani și vine chiar dacă DeSantis și aliații săi spun că alegerile din Florida sunt bine gestionate. Susținătorii spun că măsurile sunt totuși necesare pentru a face alegerile mai sigure.

Parlamentarii republicani susțin că legile electorale existente din Florida îi permit deja lui DeSantis să candideze la președinție, dar că noua legislație era totuși necesară ca o clarificare. Legea actuală prevede că niciun oficial nu se poate califica pentru o altă funcție publică “de stat, districtuală, județeană sau municipală” dacă mandatul se suprapune cu poziția sa actuală.

Trump, Biden și alții au trolat anunțul candidaturii lui DeSantis

Fostul președinte Donald Trump a numit-o anunțarea candidaturii un “dezastru”, echipa de campanie a președintelui Biden a folosit-o pentru a strânge niște bani în plus, iar republicanii cu scoruri scăzute în sondaje au încercat să folosească lansarea întârziată și defectuoasă a campaniei guvernatorului Ron DeSantis pentru a fura puțină atenție pentru ei înșiși.

În timp ce dificultățile tehnice au deraiat încercarea lui DeSantis de a face senzație prin apariția într-o transmisiune în direct pe Twitter cu proprietarul miliardar al platformei, Elon Musk, o mare parte a internetului nu a putut rezista să nu facă haz de necaz – inclusiv cei doi candidați prezidențiali principali și alți aspiranți.

Amestecul de 26 de minute de, în mare parte, timpi morți, urmat de o celebrare intermitentă a lui Musk, a făcut ca transmisiunea în direct să pară “un pic ca o reclamă pentru Twitter”, a scris pe Twitter Alyssa Farah Griffin, un fost oficial al administrației Trump care s-a întors brusc împotriva lui Trump. Reprezentantul Matt Gaetz din Florida, un aliat al lui Trump, l-a numit pe guvernator “DeSedative”.

Dar poate că nimeni nu s-a bucurat mai mult de începutul împiedicat al candidaturii prezidențiale a lui DeSantis decât rivalii săi actuali și viitori. Trump, care încă evită Twitter în favoarea platformei sale Truth Social, a numit anunțul candidaturii lui DeSantis o “catastrofă”. “Întreaga sa campanie va fi un dezastru”, a adăugat el.

Pe Instagram, Trump a postat un videoclip satiric al unui eveniment fals de pe Twitter Spaces, la care au participat, printre alții, DeSantis, Musk, filantropul liberal George Soros, fostul vicepreședinte Dick Cheney, Diavolul și Adolf Hitler.

DeSantis, provocat de contracandidați

Deloc surprinzător, echipa de campanie a lui Biden a avut o abordare mai discretă: “Acest link funcționează”, a scris aceasta, trimițând spre un site unde susținătorii pot face donații.

DeSantis a primit sprijin din partea unor colțuri ale universului mediatic de dreapta. Ben Shapiro, gazda podcastului cu peste cinci milioane de urmăritori pe Twitter, a sugerat că defecțiunile tehnice au fost o distragere a atenției de la ceea ce încerca să spună DeSantis.

“Dacă sunteți obsedat de optica defecțiunii de la Twitter Spaces, atunci probabil că nu veți vota pentru DeSantis”, a scris Shapiro. “Dacă vă interesează substanța politică, probabil că DeSantis este candidatul dvs.”

Și unii dintre ceilalți candidați republicani la Casa Albă, avizi de atenție și cu un scor scăzut în sondaje, au încercat să capteze pentru ei înșiși o parte din atenție. Fostul guvernator Asa Hutchinson din Arkansas a avut o abordare similară cu cea a lui Biden, scriind – pe Twitter, desigur – “La fel ca și politicile mele, acest link funcționează”, cu un link către pagina sa de donații.

Iar Vivek Ramaswamy l-a acuzat pe DeSantis că părea a fi citit remarci pregătite. “Provocare pentru tabăra GOP”, a scris Ramaswamy pe Twitter. “Fără discursuri pre-scrise. Fără telepromptere. Fără interviuri prestabilite. Asta va fi bine pentru autenticitate, bine pentru America. Promit să mă conformez.”

ADVERTISEMENT