Fotbal international

Ronald Koeman pregăteşte o variantă olandeză a Barcelonei. Care sunt cele trei ţinte ale noului antrenor al catalanilor

21.08.2020 | 11:34
Ronald Koeman pregateste o varianta olandeza a Barcelonei Care sunt cele trei tinte ale noului antrenor al catalanilor
ADVERTISEMENT

Ronald Koeman, fostul selecţioner al naţionalei Olandei, a acceptat să preia de la Quique Setien scaunul de antrenor al echipei Barcelona într-un moment critic. Catalanii au părăsit pentru al treilea sezon consecutiv într-un mod ruşinos Champions League, suferind acum cel mai mare dezastru ca proporţii ale scorului în sferturile de finală: 2-8 în faţa lui Bayern Munchen.

Ronald Koeman a fost jucător al echipei blaugrana în anii 90 şi golul său din finala 1992 a Champions League, marcat Sampdoriei, a deschis uşa spre primul succes în această competiţie pentru Barcelona. Deşi a avut rezultate notabile cu naţionala Olandei, pe care a readus-o în grupul ţărilor de top din Europa, Koeman nu a putut spune nu la oferta Barcelonei.

ADVERTISEMENT

Evident, noul tehnician, care are şi numeroşi contestatari printre foştii săi elevi, are planurile sale privind modul în care trebuie gândit procesul de reconstrucţie al Barcelonei. Şi ziariştii spanioli, ajutaţi de confraţii din Ţările de Jos, au descoperit că principalele trei ţinte sunt trei internaţionali olandezi.

Ronald Koeman vrea să aducă olandezi la Barcelona

Primul pe listă ar fi atacantul echipei Lyon, Memphis Depay, fotbalist care îşi încheie contractul cu semifinalista Champions League în vara lui 2021. Koeman îl cunoaşte bine de la echipa naţională şi avantajul aducerii lui Depay în locul lui Luis Suarez, aflat pe picior de plecare, este că nu ar costa mai mult de 40-45 milioane euro, în locul a minim o sută de milioane.

ADVERTISEMENT

Al doilea trebuia să ajungă încă de vara trecută în La Liga, dar mutarea a căzut în ultimul moment. Este vorba de mijlocaşul ofensiv al lui Ajax, Donny van de Beek, pentru care Real Madrid se înţelesese pentru suma de 50 de milioane de euro. Koeman îl vede drept înlocuitorul croatului Ivan Rakitic, care e cu valizele făcute pentru Sevilla.

Wijnaldum, coşmarul catalanilor de pe Anfield Road, chemat pe Nou Camp

Ultimul de pe listă vine de la campioana Premier League şi este un jucător de linie mediană, dar cu caracter defensiv. Este vorba de Georginio Wijnaldum, care încheie contractul cu Liverpool în vara lui 2021. Koeman i-a cerut jucătorului să nu semneze prelungirea contractului cu trupa de pe „Anfield”, pentru că vrea să îl aducă pe Nou Camp. O poate face pentru 40 de milioane euro.

ADVERTISEMENT

Wijnaldum însă va avea viaţă grea la Barcelona, pentru că suporterii catalani nu au cum să uite coşmarul produs de olandez la semifinala de pe Anfield Road, din vara lui 2019, când cormoranii au întors incredibil acel 0-3 din tur. Wijnaldum, care are 19 goluri marcate pentru The Reds, a reuşit atunci o dublă.

Trei transferuri sub 130 de milioane euro la total

Trei achiziţii socotite esenţiale pentru Barcelona de către noul antrenor, care costă în total sub 130 de milioane euro, ar reprezenta o sumă suportabilă pentru catalani, chiar şi în perioadă de pandemie. Mai ales că sunt programate şi destule despărţiri în această vară, cel puţin patru-cinci jucători urmând a pleca.

ADVERTISEMENT

Marea dilemă pentru catalani o reprezintă decizia lui Lionel Messi. Ronald Koeman s-a grăbit să spună că rămânerea lui Messi ar însemna foarte mult pentru echipă dar şi pentru el ca antrenor, însă semnalele venite din partea argentinianului duc mai degrabă spre cel mai negru scenariu pentru suporteri: divorţul.

ADVERTISEMENT