Fotbal international

Ronaldinho, dezvăluiri inedite într-un interviu pentru Panenka: “Nu am schimbat istoria Barcelonei” + cum se înţelegea cu Lionel Messi: “El m-a învăţat limba spaniolă”

16.01.2020 | 19:10
Ronaldinho dezvaluiri inedite intrun interviu pentru Panenka Nu am schimbat istoria Barcelonei  cum se intelegea cu Lionel Messi El ma invatat limba spaniola
Ronaldinho, dezvăluiri inedite într-un interviu pentru Panenka
ADVERTISEMENT

Ronaldinho este protagonistul numărului 92 al revistei Panenka din Spania, iar brazilianul a oferit un interviu în care a făcut mai multe dezvăluiri inedite. Fostul mare fotbalist a povestit despre perioada petrecută la Barcelona, despre transferul la AC Milan şi relaţia pe care o avea cu Lionel Messi, alături de care a jucat în perioada 2004-2008.

Ronaldinho, interviu eveniment pentru Panenka: “M-am simţit ca acasă la Barcelona”

Care era cel mai mare vis al tău când erai copil?

– Mi-am dorit să joc la Gremio, iar apoi să ajung la naţionala Braziliei. Cel mai mare vis era să câştig Copa Libertadores. Mereu mi-am dorit să am acelaşi drum cu idolii mei. Timpul a trecut foarte repede. La 15 ani mă uitam la TV şi vedeam jucătorii de la naţională, iar după vreo trei ani îmi erau colegi. Totul a fost rapid pentru mine.

ADVERTISEMENT

Ce amintiri ai din perioada în care ai jucat la Barcelona?

– Am multe amintiri din acele momente. Am simţit o mare bucurie încă de la primul meci jucat pe “Camp Nou”. Mii de persoane au venit la prezentarea oficială. Am simţit o mare bucurie atunci când am ajuns aici, m-am simţit ca acasă la Barcelona.

Cele mai bune performanţe la Barcelona le-ai avut când ai fost antrenat de Rijkaard. Cum era să lucrezi cu el?

ADVERTISEMENT

– Rijkaard este un antrenor uriaş, un tip foarte liniştit. Pot spune că este cel mai mare antrenor cu care am lucrat în cariera mea. Am jucat la cel mai înalt nivel atunci când m-a antrenat. Era totul foarte uşor cu el. Ne vorbea simplu şi direct. Din acest motiv era uşor să facem ceea ce ne cerea el.

Mi-a oferit multă libertate pe teren şi m-a ajutat foarte mult acest lucru. Ne-a explicat clar ce trebuie să facem atunci când nu aveam posesia mingii. Aveam anumite responsabilităţi în acele momente, dar atunci când mingea era la noi, simţeam cea mai mare libertate.

ADVERTISEMENT

Joan Laporta a spus în repetate rânduri că ai schimbat istoria Barcelonei. Simţi că s-a întâmplat aşa?

– Nu pot spune că am schimbat istoria Barcelonei. Mă bucură aceste cuvinte, dar nu pot spune că este aşa. Nu eram singur acolo, era un grup de fotbalişti care au realizat momente frumoase în acea perioadă.

ADVERTISEMENT

“Mi-a plăcut să joc cu zâmbetul pe buze”

Îţi mai aduci aminte atunci când ai auzit prima oară de Lionel Messi?

– Se vorbea despre un copil care juca foarte bine atunci când am ajuns la Barcelona. Era diferit de toţi ceilalţi juniori de la club. Cu toţii am vorbit cu Rijkaard şi i-am spus că ar trebui să se antreneze cu nou. Trecerea a fost rapidă.

Ştim că te-ai înţeles bine cu Lionel Messi în perioada petrecută la Barcelona.

– Am devenit prieteni foarte repede, mai ales că jucam împreună şi ne-am simţit bine pe teren. Am avut şansa să-i pasez atunci când a marcat primul gol la Barcelona. Este frumos să vezi că ai fost aproape de cineva care a crescut şi acum este cel mai bun din lume.

Mereu am fost prieteni buni, am învăţat lucruri unul de la altul. El m-a învăţat limba spaniolă şi eu portugheza. Mi-a plăcut că el mereu a fost o persoană liniştită. Mă bucură să văd că nu intră în conflicte şi este mereu alături de familie şi de cei dragi. Leo are totul, aşa că nu are nevoie de nimic de la mine.

Cum ai explica stilul tău de joc din perioada Barcelona?

– Tot ceea ce conta era să am mingea în posesie. Aşa m-am antrenat mereu, să am mingea la picior. Când te pregăteşti aşa, totul iese bine. De fiecare dată când jucam eram fericit. Mi-a plăcut să joc cu zâmbetul pe buze.

“AC Milan se asemăna cu Madridul galactic”

Ai jucat la PSG înainte să semnezi cu Barcelona. Cum a fost perioada petrecută în Paris?

– Perioada de adaptare a fost puţin complicată. Am avut un antrenor care prea mă ajuta, dar lucrurile s-au îmbunătăţit destul de repede. Lucrurile s-au schimbat când am ajuns la Barcelona.

După Barcelona a urmat transferul la AC Milan şi întoarcerea în Brazilia. De ce ai mers să joci Atletico Mineiro?

– Când am ajuns la AC Milan m-am simţit de parcă am semnat cu cea mai bună echipă din lume. De parcă eram într-o selecţionată cu cei mai buni jucători. AC Milan se asemăna cu Madridul galactic. A fost foarte frumos când m-am întors acasă, în ţara mea. Îmi doream să impresionez şi să câştig Copa Libertadores. Am plecat când eram foarte tânăr şi nu avusesem ocazia să câştig acest trofeu. Îmi doream să ajung din nou la un nivel bun din punct de vedere fizic şi să joc la cel mai înalt nivel.

  • 94 de goluri a marcat Ronaldinho în cele 207 meciuri jucate pe Barcelona
  • 5 trofee a câştigat Ronldinho la Barcelona
ADVERTISEMENT
Tags: