News

Roverul trimis de India la Polul Sud al Lunii a făcut o descoperire importantă. Ce se află pe satelitul Terrei

Noi detalii despre roverul trimis de India la Polul Sud al Lunii. S-a făcut o descoperire importantă pe satelitul natural al Terrei.
31.08.2023 | 00:26
Roverul trimis de India la Polul Sud al Lunii a facut o descoperire importanta Ce se afla pe satelitul Terrei
Roverul Chandrayaan-3 a aterizat pe data de 23 august în apropiere de Polul Sud al Lunii. Sursa foto: Bloomberg News, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Roverul misiunii Chadrayaan-3 a Indiei la Polul Sud al Lunii a descoperit detalii importante. Pe singurul satelit natural al Pământului s-au identificat o serie de elemente despre a căror prezență existau bănuieli. Acum, robotul mobil indian le confirmă.

Ce a descoperit roverul Indiei la Polul Sud al Lunii

De pe data de 23 august nava spațială Chandrayaan-3 cercetează atent suprafața Lunii, în contextul în care India a devenit în acea zi a patra țară din lume căreia i-a reușit o aselenizare și prima putere spațială care a bifat cu brio o aterizare controlată pe Polul Sud al unicului satelit natural al Terrei.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții misiunii, adică membrii Organizației Indiene de Cercetare Spațială (ISRO), transmit acum că roverul trimis de India a descoperit sulf pe suprafața Polului Sud al Lunii, dar și alte elemente chimice, precum: Calciu, Fier, Aluminiu, Crom și Titan.

”Instrumentul de spectrometrie LIBS de la bordul sondei spaţiale Chandrayaan-3 a efectuat primele măsurători ale compoziţiei elementare a suprafeţei lunare din apropierea Polului Sud.

ADVERTISEMENT

Aceste măsurători in situ confirmă, fără ambiguitate, prezenţa sulfului în regiune, ceea ce nu a fost posibil cu instrumentele de la bordul sateliţilor, au comunicat reprezentanții ISRO, luni, într-un comunicat oficial, potrivit AP News.

Cât timp India va cerceta suprafața Lunii

În același timp, s-au găsit în urma măsurătorilor și Oxigen, Siciliu sau Mangan. O misiune de două săptămâni va trebui să încheie roverul indian, care este un robot mobil alcătuit din șase roți. A fost denumit ”Pragyan”, care în sanscrită înseamnă ”înțelepciune”.

ADVERTISEMENT

În cele 14 zile, se va cerceta atent suprafața Lunii și se vor analiza toate datele ”culese”. Mai mult de două săptămâni roverul nu poate rezista pe satelitul natural al Pământului din cauză că poate acumula praf lunar, care nu-i va mai permite să se deplaseze. Acest tip de praf este total diferit față de cel al Terrei.

Cu câteva zile înaintea Indiei, și Rusia a încercat o misiune la Polul Sud al Lunii, dar fără rezultat, căci sonda ”Luna-25” s-a prăbușit. De altfel, nu este prima victorie a Indiei referitor la cercetarea corpurilor cerești. În 2014, țara devenea prima din Asia care a plasat o sondă spațială pe planeta Marte.

ADVERTISEMENT

După Statele Unite ale Americii, China și Rusia, India este de anul acesta a patra țară, la nivel global, care a reușit o misiune de aselenizare. Aterizarea a fost una ușoară, așa cum s-a dorit, și a avut loc pe 23 august 2023, la ora 8:33 sau, conform fusului orar al Indiei, la 18:03.

ADVERTISEMENT
Tags: