Rusia a început prima misiune pe Lună după 47 de ani, însă aceasta s-a încheiat cu un eșec întrucât sonda spațială Luna-25 a fost distrusă după ce a scăpat de sub control și s-a izbit de suprafața selenară, informează Reuters, preluată de News.ro.
Roskosmos, agenția spațială rusă, a anunțat că a pierdut contactul cu sonda în timp ce era dirijată pentru intrarea pe orbita de preaselenizare. „Sistemul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă şi a încetat să mai existe în urma coliziunii cu suprafaţa Lunii”, a anunţat duminică Roskosmos.
Deocamdată nu se știu motivele pentru care experții ruși au pierdut controlul sondei, dar a fost constituită o comisie interdepartamentală specială care are ca misiune să investigheze cauzele pierderii navei spaţiale.
Sonda spațială Luna-25 ar fi trebuit să aselenizeze la polul sud al satelitului Terrei în cursul zilei de luni, 21 august. Precedenta misiune pe Lună trimisă de către Moscova a avut loc în 1976, pe când URSS era condusă de către Leonid Brejnev.
La începutul explorării spațiului, sovieticii au fost în avangarda acesteia, depășind chiar și Statele Unite ale Americii. Astfel, URSS a fost prima țară care a lansat unn satelit pe orbita terestră, Sputnik 1, în 1957, iar primul om care a ajuns în spațiu a fost Iuri Gagarin, în 1961.
Acum însă Rusia este depășită chiar și de către state care au intrat mai târziu în competiția spațială, precum China sau India. Aceasta din urmă a trimis sonda spațială Chandrayaan-3 care ar trebui să aselenizeze la polul sudic în această săptămână.
De altfel, nici măcar șeful Roskosmos, Iuri Borisov, nu era foarte încrezător în succesul misiunii, pe care a etichetat-o ca „riscantă”, în cadrul unei discuții cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, discuție care a avut loc în iunie 2022. „Probabilitatea de reuşită pentru astfel de misiuni este estimată la aproximativ 70%”, estima Borisov.
Un eventual succes la sondei Luna-25 era menit să reimpulsioneze domeniul cercetării spațiale în Rusia, afectat de mai multe decenii de subfinanțare și scandaluri de corupție. O lovitură suplimentară a venit după începerea războiului ruso-ucrainean, când agenția spațială europeană a întrerupt relațiile cu Roskosmos.
Lansarea sondei de 800 de kilograme a avut loc pe 10 august la cosmodromul Vostocinîi, vehiculul fiind propulsat de o rachetă Soiuz-2. Pe 16 august, vehicului a intrat pe orbita lunară, iar primele probleme au fost anunțate de către Roskosmos, în timpul zilei de sâmbătă.