News

Rudele unui pacient decedat au refuzat autopsia, deși era suspect COVID. Ce riscă acum

27.10.2020 | 15:51
Rudele unui pacient decedat au refuzat autopsia desi era suspect COVID Ce risca acum
Rudele unui pacient care ar fi decedat în urma infecției cu SARS-COV-2 s-au ales cu dosar penal pentru că au refuzat autopsia. Sursa foto: Știrile Pro TV
ADVERTISEMENT

De parcă pierderea persoanei dragi nu ar fi fost un necaz suficient de mare pentru membrii unei familii din comuna Posești, județul Prahova s-au ales cu dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

Asta pentru că au refuzat vehement ca trupul neînsuflețit al rudei lor, decedate recent, să fie transportat la Serviciul de Medicină Legală.

ADVERTISEMENT

Specialiștii insistau asupra efectuării necropsiei, în condițiile în care pacientul era suspect de infecție cu virusul SARS-COV-2.

S-au ales cu dosar penal pentru că au refuzat autopsia unui pacient suspect de COVID

Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte. Rudele decedatului sunt acuzați de zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune care se pedepsește inclusiv cu închisoarea. Medicii susțin că nu aveau dreptul să refuze ridicarea trupului neînsuflețit în vederea efectuării necropsiei.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află cazul unei femei de 62 de ani din Târgu Jiu al cărei fiu a fost anunțat că a decedat în urma infecției cu virusul SARS-COV-2, deși aceasta ar fi mers la spital din cauza unor afecțiuni endocrine.

„Mama mea nu a murit de COVID! Nu vor să-i facă autopsie! Vor să ne dea 30 de milioane”

Cu ochii în lacrimi, bărbatul povestește că un medic de la Spitalul Tg-Cărbunești l-a asigurat imediat ce mama sa a ieșit din comă că nu avea simptome specifice noului coronavirus, precum și că starea de sănătate se îmbunătățise semnificativ. Pus în fața unei situații contradictorii, tânărul vrea să elucideze misterul și solicită efectuarea necropsiei.

ADVERTISEMENT

Numai că medicii refuză vehement această procedură. Ba chiar i-au oferit familiei suma de 3.000 de lei dacă semnează documente din care să reiasă că decesul femeii a survenit în urma infecției cu SARS-COV-2.

Vinerea trecută i-am făcut mamei niște analize, la un laborator privat, pentru că avea niște probleme la fiere sau pancreas. Medicul de familie i-a dat niște pastile, dar nu le putea lua pentru că voma. Am dus-o, a doua zi, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Tg-Jiu, a mers pe picioarele ei, era conștientă, vorbea, nu avea nicio problemă, nu avea febră.

ADVERTISEMENT

A fost neglijată în salon, fără ca nimeni să-i facă nimic, iar duminică a intrat în comă. Am înțeles că a fost testată pozitiv și transferată, fiind în comă, la Cărbunești. Am cumpărat medicamente de aproximativ 3.000 de lei și mama a ieșit din comă în două-trei zile.

M-a sunat doctorul Barbu și mi-a spus că starea mamei e bună și-a revenit, a plimbat-o dânsul prin salon, știa unde se află, cum o cheamă și nu avea niciun simptom de COVID-19, respira bine, nu avea febră.

Ieri (n.r. duminică, 25 octombrie), în jurul orei 12,00, m-a sunat o doamnă din spital și mi-a zis că mama mea a făcut infarct. Apoi m-a sunat domnul doctor Barbu, care m-a încurajat și în care am încredere, și mi-a spus cum a plimbat-o de mână, că era conștientă.

Cică mai multe persoane care vin cu câte o boală, sunt trecuți cu COVID. Care sunt tineri rezistă, care nu, mor. Plus că, din momentul în care a intrat în spital, telefonul mamei mele i-a fost închis. Surorii mele i s-a comunicat de o persoană, medic sau asistentă de la ATI de la spital că îi vor da 3.000 de lei să semneze documentele că decesul e din cauza COVID și că nu pot să-i facă autopsie.

I-au spus ceva de genul că ei nu au nicio vină, ei nu au trecut-o cu COVID, așa a venit de la Tg-Jiu. Am sunat astăzi să mă duc să vorbesc cu managerul de acolo și au zis că mă așteaptă un consiliu acolo mâine, să vorbesc cu domnii și să nu mai fac atâta tam-tam.

Acum de ce mă lasă în spital s-o văd moartă, dacă vie nu m-au lăsat? Nu se mai ia COVID-ul? Și, în plus, când au declarat-o ca fiind infectată, de ce n-a venit nimeni să ne bage în izolare? Suntem 7 persoane în casă, copii, nepoți.

Eu vreau să i se facă autopsie, nu vreau niciun ban pentru că mă bate Dumnezeu! Vreau doar dreptate, pentru că unii nu-și fac datoria în spitale, omoară oamenii cu zile, fără a avea COVID, în realitate”, a declarat Mircea Dănescu, fiul femeii, pentru gorjonline.ro.

ADVERTISEMENT