News

Rusia a ajuns să dețină mai mult aur decât Statele Unite ale Americii. Planul lui Vladimir Putin

13.01.2021 | 09:21
Rusia a ajuns sa detina mai mult aur decat Statele Unite ale Americii Planul lui Vladimir Putin
Rusia deține mai mult aur ca SUA. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rusia a ajuns să dețină mai mult aur decât Statele Unite ale Americii, continuând astfel politica de renunțare la dolarul american.

Rusia a făcut eforturi timp de mai mulți ani pentru a reduce expunerea față de activele americane, astfel că a fost împinsă cota deținută de aur în cadrul rezervelor internaționale la 583 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istorie, aurul fiind 23% din rezervele băncii central din Rusia la finele lunii iunie 2020, ultima dată pentru care există date oficiale.

Rusia cumpără aur pentru a scăpa de dolarii americani

Cota activelor în dolari a scăzut la 22%, de la peste 40% în 2018, conform Bloomberg. Strategia de a renunța la dolar a fost prezentată de președintele Vladimir Putin, „dedolarizarea” economiei rusești fiind necesară pentru a diminua sancțiunile americane pe fondul deteriorării relațiilor ruso-americane.

ADVERTISEMENT

Aurul a devenit, astfel, a doua componentă majoră a rezervelor rusesști, după euro care reprezintă aproximativ 30% din active. Yuanul chinezesc deține o cotă de 12%.

Potrivit ziare.com, creșterea rezervelor de aur rusești vine pe fondul unui avans de 26% al prețurilor în perioada iunie 2019 – iunie 2020. În perioada respectivă a fost cumpărat aur în valoare de 4.3 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Per total, în ultimii 5 ani, Rusia a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pe achiziții de aur, fiind de departe cel mai mare cumpărător din lume. După prăbușirea prețului petrolului, banca centrală a Rusiei și-a stopat achizițiile de aur pentru a încuraja exportul și pentru a aduce valută în țară.

În momentul în care prețul aurului a scăzut la nivel mondial, băncile au devenit vânzători neți de aur, vânzând mai mult decât au cumpărat.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, rezervele oficiale au scăzut cu 6.5 tone. În noiembrie au fost vândute 23.3 tone de aur, Turcia înregistrând cele mai mari vânzări.

ADVERTISEMENT