News

Rusia, embargo la legume și fructele din UE! Cum sunt afectate România și Moldova

25.11.2020 | 20:00
Rusia embargo la legume si fructele din UE Cum sunt afectate Romania si Moldova
Rușii nu vor legume și fructe din Occident. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rusia a prelungit starea de embargo la legume și fructele din UE! Printr-un decret prezidențial, Vladimir Putin a impus până la 31 decembrie anul viitor interdicția asupra alimentelor occidentale ca răspuns la sancțiunile pe care Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări le-au impus în 2014 pentru implicarea lor în conflictul din estul Ucrainei.

Interesant este că Rusia extinde anual aceasta decizie pe care a luat-o inițial împotriva UE, SUA, Australia, Norvegia și Canada. În 2015 au mai fost adăugate Albania, Muntenegru, Islanda și Liechtenstein, iar în 2016, Ucraina.

ADVERTISEMENT

De data aceasta, Putin a prelungit embargoul asupra Occidentului cu doar câteva ore înainte de a participa la summitul G20, acolo unde a subliniat necesitatea eforturilor comune de combatere a COVID-19 și impactul acestuia asupra economiei mondiale.

Rusia a prelungit embargoul legumelor și fructelor din UE!

Uniunea Europeană, care nu recunoaște anexarea rusă a Crimeei, a condiționat încetarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei de aplicarea integrală a Acordurilor de la Minsk pentru soluționarea conflictului din Donbas între Kiev și separatiștii prorusi.

ADVERTISEMENT

Între timp, Vladimir Putin a recunoscut că embargoul este, în realitate, o măsură menită să protejeze piața alimentară agricolă din Rusia, incapabilă să concureze cu exporturile occidentale. De fapt, mulți producători ruși vor ca interdicția asupra Occidentului să fie prelungită cât mai mult posibil.

Sursa foto – hepta.ro

Vă reamintim că anexarea Crimeei de către Federația Rusă se referă la un proces politic, care a avut loc în 2014, prin care Peninsula Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, a intrat sub controlul Rusiei și a fost integrată ca doi subiecți federali – Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol. Anterior Rusia a semnat tratatul de frontieră cu Ucraina și Memorandumul de la Budapesta prin care garanta integritatea teritorială a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Procesul a stârnit multe controverse și este considerat de către UE, G7, OSCE, NATO si ONU drept o anexare ilegală, care a început ca urmare a intervenției Rusiei în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, diviziuni administrative ale Ucrainei, și după ce autoritățile locale nerecunoscute și-au declarat independența față de Ucraina și au organizat un referendum, sub ocupație militară rusă, referendum nerecunoscut și considerat ilegal de guvernul de la Kiev și de comunitatea internațională.

Cum a fost afectată România de embargoul rusesc

Au fost probleme serioase în România după ce rușii și-au anunțat decizia în urmă cu 6 ani de zile. Din cauza embargoului impus de Rusia, sectorul legume-fructe românesc a fost afectat și pentru că țările care înainte vindeau în piața rusă s-au orientat spre piața din România.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO

Vorbim despre țări precum Polonia, Ungaria și Moldova, care acum fac concurență fermierilor români în ceea ce privește vânzarea produselor lor în marile magazine de retail din tară. De altfel, FANATIK, a explicat AICI cum România a ajuns să importe tone întregi de mere, deși înainte era considerată un producător de top.

În 2015, producătorii de legume şi fructe din România au primit chiar despăgubiri din fondurile Uniunii Europene în limita unei cantităţi de 3.000 de tone, pentru retragerile de pe piaţă, nerecoltarea şi recoltarea înainte de coacere. Decizia a venit în urma embargoului Federaţiei Ruse.

Republica Moldova, partener de bază în trecut

Scoasă și ea din joc inițial, Republica Moldova a fost reprimită de ruși. Între timp, țara condusă de Vladimir Putin a ajuns pe locul trei printre partenerii de export ai moldovenilor. A fost chiar pe prima poziție, dar totul s-a schimbat în 2014 când Rusia a introdus tarife de import şi a impus embargou mai multor produse moldovenești, invocând calitatea proastă a acestora.

Sursa foto – hepta.ro

În realitate, specialiștii de peste Prut, dar și cei ai Uniunii Europene spun că a fost doar o replică la semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

De altfel, ponderea exporturilor către Rusia s-a diminuat serios și nu a mai durat mult până când antreprenorii moldoveni au început să caute alți amatori de afaceri. Uniunea Europeană a devenit de câţiva ani principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti.

Producție slabă în 2020 pentru Republica Moldova

Din cauza pierderilor înregistrate, cantitatea de fructe care a fost exportată de moldoveni s-a diminuat drastic în anul acesta. Cel mai bun exemplu este dat de situația cireșelor. Peste 12 mii tone de cireșe, în lunile mai-august ale anului trecut au plecat la export.

Sursa foto – hepta.ro

Anul acesta, cifra exporturilor a ajuns la 7.835 tone, în condițiile în care mai mult de 80 la sută din această cantitate a ajuns pe piața Federației Ruse, iar 115 tone au fost exportate în Uniunea Europeană (România, Croația, Suedia etc.).

De asemenea, 50 la sută din strugurii de masă moldovenești, exportați în primele luni ale sezonului de recoltare au fost comercializați pe piața UE, adică 910 tone, alte 950 tone fiind trimise în Rusia, Ucraina și Belarus.

 

ADVERTISEMENT