News

Rusia acuză România că încalcă drepturile cetăţenilor ruşi: “Am trimis o notă către MAE român”. Reacţia ministrului Aurescu / Update

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, a declarat într-o intervenție la o televiziune rusă că a trimis o notă către Ministerul de externe pe tema încălcării drepturilor cetățenilor ruși aflați în țara noastră.
02.03.2022 | 21:35
Rusia acuza Romania ca incalca drepturile cetatenilor rusi Am trimis o nota catre MAE roman Reactia ministrului Aurescu  Update
Rusia consideră că închiderea spațiului aerian încalcă drepturile cetățenilor săi. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT
02-03-2022
19:36

Ministrul român de externe oferă detalii despre situație

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a vorbit la Digi24 despre acuzațiile făcute de ambasadorul Rusiei la București. Valeri Kuzmin susține că țara noastră ar încălca drepturile și libertățile cetățenilor ruși prin închiderea spațiului aerian.

Aurescu a confirmat informațiile apărute în presă și a declarat că o astfel de discuție a avut loc. În plus, el a mai adăugat că ministerul pe care îl conduce a cerut dovezi care să susțină afirmațiile rușilor.

În ceea ce îi privește pe cetățenii ruși din țara noastră, Aurescu a declarat că aceștia nu trebuie să sufere în urma deciziilor luate de regimul de la Kremlin și că chiar a transmis solicitarea ambasadorului rus de protejare a unor transportatori care veneau din Ucraina.

Statele din Uniunea Europeană au anunțat că își închid spațiile aeriene și nu vor mai permite accesul avioanelor din Rusia, ca partea a pachetului de sancțiuni anunțat  pe 27 februarie de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rusia acuză România de încălcare a drepturilor cetățenilor săi

Una din agențiile de știri din Rusia transmite că ambasadorul acestei țări la București a declarat într-o intervenție la una din televiziunile din această țară, Rossia-24, că a trimis o notă pe această temă Ministerului Afacerilor Externe din România, notează  agenția Tass, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în această notă, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, susține că, prin închiderea spațiului aerian,  România încalcă drepturile cetățenilor ruși.

Ambasadorul a mai adăugat că a protestat față de decizia autorităților din România și că oficialii din Ministerul de Externe al României i-ar fi cerut exemple ale modului în care această încălcare a drepturilor omului ar fi avut loc.

ADVERTISEMENT

“Noi, desigur, am protestat pe lângă autorităţile române, am trimis o notă MAE român. Ni s-a cerut să le oferim cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetăţenilor ruşi şi au promis că vor lua măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcţie”, ar mai fi adăugat ambasadorul Valeri Kuzmin.

Trebuie subliniat faptul că, în acest moment, autoritățile din România nu au comentat sau oferit detalii despre acest efort al diplomaților din Rusia și că informațiile din acest articol sunt citate din mass-media rusească.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cetățenii care au de suferit din urma sancțiunilor impuse de țara noastră, ambasadorul Kuzmin a transmis că numărul acestora este relativ mic.

El mai este de părere că aceste măsuri au complicat eforturile de evacuare ale cetățenilor ruși care se află în țara noastră și care și-ar dori să ajungă în Rusia.

ADVERTISEMENT

În plus, acesta a făcut și o serie de recomandări legate de ruta pe care aceștia o pot urma pentru a reveni în Rusia. Mai exact, el le-a spus să evite Ucraina afectată de lupte și să se îndrepte către Istanbul, cel mai mare nod de transporturi din Turcia sau prin Belgrad, capitala Serbiei.

“Le recomandăm să utilizeze rute care să ocolească zona de conflict. În cazul nostru, ruta este Turcia – prin Istanbul – sau Serbia – prin Belgrad. În acelaşi timp, înţelegem că în condiţiile în care autorităţile române au anunţat închiderea spaţiului aerian, condiţiile pentru evacuarea din România, desigur, sunt complicate în mare măsură”, a declarat ambasadorul Valeri Kuzmin.

ADVERTISEMENT