News

Rusia, deschisă la dialog privind securitatea și criza din Ucraina. Kremlinul anunță posibile noi discuții Putin – Biden

Rusia se arată deschisă la discuții privind securitatea internațională și criza legată de conflictul cu Ucraina. Oficialii de la Kremlin anunță o posibilă nouă întrevedere, prin videoconferință, între Putin și Biden.
16.12.2021 | 17:03
Rusia deschisa la dialog privind securitatea si criza din Ucraina Kremlinul anunta posibile noi discutii Putin  Biden
ADVERTISEMENT

Kremlinul a anunțat joi că Rusia a prezentat proiecte de documente care subliniază aranjamentele de securitate pe care dorește să le negocieze cu Statele Unite ale Americi și aliații săi din NATO, pe fondul tensiunilor puternice cu Ucraina.

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Moscovei, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia este gata să trimită ”în orice moment” un negociator din partea guvernului la tratative cu Statele Unite pe tema garanţiilor de securitate, anunță APNews.

ADVERTISEMENT

Rusia se angajează în discuții privind securitatea internațională și conflictul cu Ucraina. Putin, posibilă întrevedere cu Biden

Același Peskov a mai declarat în fața presei că președintele rus Vladimir Putin ar putea o nouă videoconferință cu președintele american Joe Biden, înainte de sfârșitul anului, pentru a discuta problema securității, dar a spus că încă nu a fost convenit acest lucru.

În convorbirea de săptămâna trecută, liderul de la Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei și l-a avertizat pe omologul său că Rusia se va confrunta cu ”consecințe grave” dacă își va ataca vecinul.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Putin a negat planurile de lansare a unei invazii și le-a cerut liderilor occidentali să ofere garanții din punct de vedere juridic care să împiedice extinderea NATO în Ucraina și desfășurarea armată a alianței în această zonă, numind astfel de acțiuni o ”linie roșie”.

La această cerere venită dinspre Moscova, SUA și aliații săi au refuzat să ofere garanții, dar Biden și Putin au convenit săptămâna trecută asupra unor discuții suplimentare pentru a discuta cererile Rusiei.

ADVERTISEMENT

Peskov: Rusia a transmis SUA două proiecte de document: un tratat şi o înţelegere

Același Peskov a anunțat că propunerile Rusiei privind securitatea, au fost transmise prin adjuncta secretarului de stat, Karen Donfried, care a făcut miercuri o vizită la Moscova, acolo unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

Propunerile constau în două proiecte de document: un tratat şi o înţelegere. Oficialul rus a refuzat să dea detalii despre conţinutul acestora, asigurând reporterii că vor afla în curând.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, Ryabkov ar fi gata să plece pentru discuții privind posibilele acorduri într-o țară neutră.

Vorbind săptămâna trecută despre acest subiect, Ryabkov a avertizat că un eșec în detensionarea crizei Rusia-Vest ar putea împinge cele două tabere la o confruntare similară cu criza rachetelor din Cuba din 1962, care a pus lumea în pragul unui război nuclear.

Între timp, joi, 16 decembrie, are loc un summit al Uniunii Europene în care pe ordinea de zi este această situație tensionată de la granița Rusiei cu Ucraina.

Oficialii serviciilor de informații americane acuză Rusia că a mutat 70.000 de militari la granița sa cu Ucraina și se pregătește pentru o posibilă invazie la începutul anului viitor.

În schimb, Moscova a negat intenția de a ataca și a acuzat autoritățile ucrainene că plănuiesc o ofensivă pentru a recâștiga controlul asupra estului Ucrainei deținută de rebeli, o acuzație pe care Ucraina a respins-o.

ADVERTISEMENT