News

Rusia, în stare de urgență. Mai multe localități evacuate din cauza taifunului Khanun

Starea de urgență a fost declarată sâmbătă în nouă municipalități din Extremul Orient rusesc ca urmare a ploilor abundente cauzate de taifunul Khanun
12.08.2023 | 14:40
Rusia in stare de urgenta Mai multe localitati evacuate din cauza taifunului Khanun
Taifunul Khanun a provocat inundații puternice în Rusia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În unele părți din Orientul Îndepărtat al Rusiei a fost declarată starea de urgență și au fost ordonate evacuări, după ce ploile torențiale provocate de taifunul Khanun, care a lovit Japonia la începutul acestei săptămâni, au inundat mai multe localități și sate.

Stare de urgență în Rusia

În Orientul Îndepărtat rusesc, o regiune situată în cea mai estică parte a Rusiei, 32 de localități au fost izolate, peste 500 de case și mari porțiuni de drumuri au fost inundate sâmbătă dimineața, potrivit autorităților din regiunea Primorye.

ADVERTISEMENT

Evacuări au început în orașele Ussuriysk și Spassk-Dalny din Primorie, regiune al cărei centru administrativ este portul Vladivostok, transmite Reuters. “Apa crește rapid în părțile riverane ale orașului (Spassk-Dalny)”, a aunțat guvernul din Primorie pe Telegram.

Regiunea afectată este străbătută de către râurile Spassovka și Kuleshovka, râuri care la rândul lor traversează teritoriul orașului Spassk-Dalny, un oraș cu puțin peste 44.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Au mai fost evacuate părți din Ussuriysk, un oraș cu peste 150.000 de locuitori situat la aproximativ 100 km nord de Vladivostok, unde un baraj construit pentru a limita inundațiile a fost rupt, au declarat oficialii.

Citând serviciile de urgență, agenția de presă RIA a relatat că starea de urgență a fost declarată în nouă municipalități din Primorie. De asemenea, RIA a raportat că un baraj construit pentru a limita inundațiile a fost rupt în Ussuriysk, un oraș situat la aproximativ 100 km nord de Vladivostok. Nu a oferit alte detalii. Pe rețelele de socializare au apărut însă mai multe înregistrări cu inundațiile provocate de ruperea acestui baraj.

ADVERTISEMENT

În unele zone din regiune sunt așteptate precipitații duble față de cele lunare în această săptămână, a raportat RIA.

Taifunul Khanun a făcut prăpăd în Coreea

După ce a lovit sudul Japoniei, Khanun s-a transformat într-o furtună tropicală în timp ce traversa vineri Coreea de Nord dinspre Coreea de Sud. În Coreea de Sud, aproximativ 350 de zboruri și 450 de rute de tren au fost anulate, iar peste 14.000 de persoane au fost mutate în siguranță, a anunțat Ministerul de Interne de la Seul joi. De asemenea, au fost raportate și două decese.

ADVERTISEMENT

Vineri, agenția de știri KCNA din Coreea de Nord anunța că „toate sectoarele și unitățile” din țară „desfășoară o campanie dinamică pentru a face față climei anormale, dezastruoase”, țara pregătindu-se să facă față furtunii.

Presa de stat din Coreea de Nord i-a îndemnat pe pe cetățeni să protejeze numărul mare de statui, mozaicuri, picturi murale și alte monumente ale dinastiei Kim. Ziarul oficial al partidului de guvernământ a scris că „accentul principal” al oamenilor ar trebui să fie asigurarea portretelor propagandistice ale actualului său lider, Kim Jong-un, tatăl său, Kim Jong-il, și bunicul său și fondatorul Coreei de Nord, Kim Il-sung.

ADVERTISEMENT