News

Rusia rescrie programa școlară pentru a justifica invazia în Ucraina. Istoria devine materie obligatorie din clasa I

În paralel cu războiul, Rusia rescrie programa școlară internă pentru a justifica invazia din Ucraina. O măsură importantă este transformarea istoriei în materie obligatorie încă din clasa I.
25.04.2022 | 16:31
Rusia rescrie programa scolara pentru a justifica invazia in Ucraina Istoria devine materie obligatorie din clasa I
Rusia intensifică propaganda războiului și rescrie programa școlară. Sunt condamnați ”fasciștii” din Ucraina. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După biserică, un alt domeniu important din Rusia, sistemul educațional, se implică în intensificarea propagandei care susține agresiunea militară declanșată de armata lui Putin în Ucraina.

Rusia intensifică propaganda războiului și rescrie programa școlară. Sunt condamnați ”fasciștii” din Ucraina

Din Rusia apar tot mai multe informații legate de planurile regimului de la Kremlin de a schimba și modul de predare din școli.

ADVERTISEMENT

Astfel, se pare că Rusia a decis să schimbe și programa școlară în paralel cu războiul dus în Ucraina. Cu alte cuvinte, oficialii din Ministerul Educației de la Moscova rescriu curricula pentru a justifica invazia.

Publicația The Guardian prezintă cazul unui tată al cărui copil învață la o școală din Sankt Petersburg. Pavel Tkacev povestește că a fost revoltat atunci a auzit despre lecțiile speciale privind războiul din Ucraina, care au avut loc la liceul fiului său, la începutul lunii.

ADVERTISEMENT

”I-am sunat și am spus că e ridicol. Suntem părinți și noi suntem cei care ar trebui să le spunem copiilor despre patriotism și ‘operațiunea specială’, nu școlile”, spune cetățeanul rus, conform sursei citate.

Se pare că prelegeri similare ar mai fi avut loc și în alte școli din țară. În acord cu politica Kremlinului, și aici li se vorbește elevilor despre ”fasciștii” din Ucraina și se sugerează că Rusia acționează ca ”autoapărare”.

ADVERTISEMENT

Pavel Tkacev spune că i-a întrebat pe oficialii școlari despre aceste modificări. ”Au ridicat din umeri și au spus că acestea sunt instrucțiunile. M-a dezgustat”.

Modificările decise în scop propagandistic nu se opresc aici. Se pare că, din septembrie, s-a ordonat de la ”centru” ca școlile să aibă ceremonii de arborare a drapelului și de intonare a imnului național în fiecare dimineață.

ADVERTISEMENT

În plus, o importantă editură care publică manuale școlare rusești se pare că folosește programe de verificare automată a textului pentru a scoate referințele pozitive la adresa Ucrainei.

Kremlinul a decis: Istoria devine materie obligatorie din clasa I

Ministrul rus al educației a anunțat deja că istoria va deveni o materie obligatorie începând cu clasa I. ”Nu vom permite niciodată (să fie scris) că oarecum am tratat alte națiuni – națiunile noastre fraterne Ucraina și Belarus – prost”, a spus ministrul Educației Serghei Kravțov.

Oficialul a anunțat noua inițiativă la deschiderea unei expoziții numită ”Nazismul zilnic”. ”Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât memoria istorică să fie prezervată”.

Elevii din școlile ruse încep deja să fie asaltați cu o propagandă agresivă a regimului lui Putin.

După ce Rusia a anunțat public o victorie în Mariupol, Andrei Turceak, șeful partidului Rusia Unită de la guvernare, s-a deplasat la o școală din orașul ucrainean.

Aici, acesta le-a spus elevilor: ”Victoria va fi a noastră. Inamicul va fi înfrânt și viața pașnică pe acest pământ va veni în sfârșit…vom elibera acest teritoriu și îl vom curăța de demonii fasciști”.

Presa din Ucraina: Rușii pregătesc eliminarea mențiunilor privind Ucraina și Kiev din manualele școlare

Anunțul oficialilor de la Kremlin vine la o zi distanță după ce presa din Ucraina scris despre o altă mișcare de cenzură în domeniul educațional rus.

Publicația Pravda scrie că cei din conducerea editurii ruse Prosveşcenie, care publică manuale şcolare, le-ar fi cerut angajaţilor să elimine din manualele de istorie mai multe pasaje considerate ”nepotrivite” despre Ucraina.

”Avem o sarcină – să pară că Ucraina pur și simplu nu există. Este mult mai rău atunci când nu este nimic despre o anumită țară într-un manual școlar. Oamenii cresc fără cunoștințele de bază despre o țară, și apoi este mult mai ușor să creadă ceea ce le este spus la TV”, scrie sursa citată.

Se pare că politica eliminării mențiunilor privind Ucraina din manualele rusești a fost stabilită din 2014, iar de atunci autorii și editorii au trebuit să menționeze Ucraina cât de rar posibil.

ADVERTISEMENT