News

Rusia nu mai acceptă euro sau dolari pentru plata gazelor. Germania consideră măsura lui Putin o ”încălcare a contractului”. Update

Rusia contraatacă cu o serie de măsuri împotriva statelor vestice. Vladimir Putin anunță că țara sa nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze naturale către UE.
23.03.2022 | 22:58
Rusia nu mai accepta euro sau dolari pentru plata gazelor Germania considera masura lui Putin o incalcare a contractului Update
ADVERTISEMENT
23-03-2022
20:59

Germania, prima reacție după măsura decisă de Putin în privința gazelor: ”Este o încălcare a contractului”

Germania a fost primul stat mare care a reacționat după decizia lui Vladimir Putin de a impune plata doar în ruble pentru gazul rusesc. Berlinul consideră că măsura reprezintă o ”încălcare a contractului”.

”Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a spus ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Acest subiect ar putea fi discutat de liderii europeni la summitul lor de joi şi vineri, conform Agerpres.

Lovită de sancțiuni din toate părțile, în special din Uniunea Europeană, Rusia ripostează și anunță măsuri contra statelor blocului comunitar care importă gaze naturale.

Putin anunță că Rusia va accepta doar ruble pentru plata gazelor

Rusia va obliga statele din Europa să plătească pentru livrările de gaze în ruble, a anunțat miercuri președintele Vladimir Putin într-o declarație televizată.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kremlin a dat termen autorităților ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în moneda locală, scrie The Moscow Times.

”Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor neprietenoase”, a declarat Putin.

ADVERTISEMENT

Președintele Rusiei a subliniat că aceasta reprezintă o reacție la înghețarea activelor Rusiei în Occident, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după atacul asupra Ucrainei.

”Solicit guvernului să dea instrucţiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente. În acelaşi timp, toţi consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operaţiunilor necesare”, a mai precizat Putin.

ADVERTISEMENT

Putin: Plata în euro sau dolari a gazelor naturale nu mai are niciun sens pentru noi

În acest moment, Europa importă aproximativ 40% din gazele sale naturale din Rusia, contractele având de obicei prețuri în euro.

”Este clar că a primi euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are pentru noi niciun sens”, a explicat Putin măsura. Acesta a dat de înțeles că ar putea cere plata în ruble şi pentru alte exporturi în afara gazelor naturale.

ADVERTISEMENT

Analiștii economici văd mișcarea lui Putin ca pe o încercare a Moscovei de a pune presiune asupra Europei, după sancțiunile aplicate asupra economiei rusești.

În urma mai multor serii de sancțiuni, Rusia nu mai are acces la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

În ieșirea publică de miercuri, Putin a asigurat statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, conform contractelor încheiate.

La începutul lunii martie, Rusia a anunțat o listă cu ţări ”neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse după invazia împotriva Ucrainei. Din listă nu lipsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte state europene ne-membre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est.

ADVERTISEMENT