News

Rușii au finalizat prima fază a studiilor clinice pentru un vaccin anti-Covid. Moscova a anunțat că întregul proces va fi gata în iulie

15.07.2020 | 19:34
Rusii au finalizat prima faza a studiilor clinice pentru un vaccin antiCovid Moscova a anuntat ca intregul proces va fi gata in iulie
ADVERTISEMENT

Primele studii clinice ale unui vaccin testat pe oameni au fost finalizate în Rusia. Rușii au anunțat că au finalizat primele studii clinice ale unui vaccin împotriva noului coronavirus, urmând ca următoarea etapă a studiului să se încheie la finalul lunii iulie.

Studiile au fost realizat de Ministerul Apărării în colaborare cu Centrul de Cercetări Epidemiologice și Microbiologice Nikolai Gamaleia.

ADVERTISEMENT

Studiile au început la mijlocul lunii iunie într-un spital militar din Moscova și au cuprins un grup de voluntari format din soldați ruși și civili.

Rușii au finalizat primul studiu clinic pe oameni în tentativa de a dezvolta un vaccin anti-Covid

Un prim grup format din 18 voluntari a părăsit deja spitalul, conform unui comunicat oficial. Grupul de oameni ales a fost desemnat să testeze siguranța vaccinului și toleranța corpului uman la componentele vaccinului, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Voluntarii s-au vaccinat în 18 iunie și s-au prezentat, ulterior, la spital timp de 28 de zile pentru examinări. Medicii au remarcat funcții vitale ale organismului în limite normale, fără efecte adverse sau complicații.

Imunitatea lor este bună, se formează anticorpi şi sunt protejaţi împotriva coronavirusului”, a explicat Svetlana Voltchikhina, unul dintre medicii care coordonează studiile.

ADVERTISEMENT

Ştim acum că suntem protejaţi 100% şi nu ne este frică să ieşim de aici”, a declarat un militar implicat în studii. Un al doilea grup format din 20 de voluntari, vaccinați în 23 iunie, se află în izolare la spital sub supraveghere medicală, conform sursei citate.

Studiile clinice ale vaccinului sunt așteptate până la finele lunii iulie, într-o țară care a înregistrat 746.369 de cazuri de infectare cu Covid-19 și 11.770 de decese.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, peste 100 de companii farmaceutice se luptă să descopere un vaccin împotriva Covid-19, însă doar câteva fac progrese notabile. Experții cred că omenirea va beneficia de un vaccin cel mai devreme anul viitor, în vară.

Pesimiștii cred că un vaccin nu va fi dezvoltat niciodată, în condițiile în care un vaccin este dezvoltat în mod normal într-un ritm de 10-15 ani.

ADVERTISEMENT