News

Ruth Bader Ginsburg, o judecătoare simbol de la Curtea Supremă a SUA, a murit. Furtună politică la Washington după acest deces

19.09.2020 | 11:04
Ruth Bader Ginsburg o judecatoare simbol de la Curtea Suprema a SUA a murit Furtuna politica la Washington dupa acest deces
ADVERTISEMENT

Ruth Bader Ginsburg, celebra judecătoare liberală, a doua femeie din istoria Statelor Unite ale Americii care a făcut parte din Curtea Supremă, a murit vineri, în locuința ei din Washington.

În vârstă de 87 de ani, Ginsburg a încetat din viață după ce a dus o luptă cruntă în ultimii ani cu un cancer pancreatic metastazat, anunță Politico.com.

ADVERTISEMENT

Renumită pentru lupta sa asiduă pentru apărarea drepturilor femeilor, Ruth Bader Ginsburg a fost numită la instanța supremă federală în 1993 de fostul președinte democrat Bill Clinton și a contribuit la decizii-cheie luate în ultimele decenii în justiția din SUA.

Ruth Bader Ginsburg, judecătoarea Curţii Supreme a SUA care a luptat pentru egalitatea de gen, a murit

Ruth Bader Ginsburg a fost văzută de multă lume de peste ocean ca fiind cea mai puternică reprezentantă a aripii liberale a Curții înclinând balanța în favoarea progresiștilor în cazul unor voturi în chestiuni ce divizau societatea, cum ar fi avortul, căsătoriile de același sex, dreptul la vot, imigrația sau îngrijirea medicală.

ADVERTISEMENT

În cariera ei prestigioasă s-a remarcat ca o luptătoare pentru drepturile femeilor. Ginsburg suferea de cancer pancreatic, pentru care a făcut chimioterapie, dar care a recidivat. Avea 87 de ani.

Recent, aceasta spunea, de altfel, că a fi activă o ajută să lupte cu boala și spera să-și servească țara până la 90 de ani. Era cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme, din care a făcut parte 27 de ani.

ADVERTISEMENT

Curtea Supremă din SUA a emis un comunicat în care informează, cu regret, despre această dispariție a judecătoarei. Judecătorul John Roberts a spus, conform sursei citate

”Națiunea noastră a pierdut un jurist de statură istorică. Am pierdut un coleg apreciat. Suntem acum în doliu, dar suntem convinși că generațiile viitoare își vor aminti de Ruth Bader Ginsburg așa cum am știut-o cu toții: o apărătoare fermă și neobosită a justiției”.

ADVERTISEMENT

Ruth Bader Ginsburg s-a născut într-o familie de evrei în Brooklyn, pe 15 martie 1933, a fost încurajată de mama ei să studieze. În 1956, a intrat la prestigioasa Universitate Harvard, unde a fost una din cele nouă femei din aproximativ cei 500 de studenţi care studiau dreptul. Îşi va termina studiile la Universitatea Columbia.

După absolvire, firmele de avocatură din New York au refuzat să o angajeze.“Am avut trei lucruri împotriva mea. Primul, eram evreică. Al doilea, eram femeie. Dar partea cea mai rea a fost că eram mama unui copil de patru ani”. Ulterior, s-a transformat într-o activistă înverșunată pentru drepturile femeilor.

Decesul lui Ruth Bader Ginsburg va declanșa o luptă politică

Democrații din SUA sunt în alertă după decesul judecătoarei Ginsburg. Aceștia se tem că preşedintele Donald Trump va încerca să o înlocuiască cu un judecător conservator. Noua numire va fi confirmată printr-un vot în Senat, unde Partidul Republican deţin majoritatea.

Anticipând oarecum această mișcare a lui Trump, judecătoarea Ginsburg spunea, cu câteva zile înainte de a murit, că nu își dorește să fie înlocuită înainte ca un nou președinte să fie instalat la Casa Albă.

Actualul lider de la Casa Albă a numit doi judecători de la preluarea mandatului, iar actuala instanţă este considerată a avea o majoritate conservatoare de 5-4 în majoritatea cazurilor.

ADVERTISEMENT