News

S-a aflat când ar putea să dispară toţi oamenii de pe Pământ. Motivul pentru care ar putea exista o extincţie în masă

Pământul se va încălzi până la 70 de grade Celsius, iar o nouă extincție în masă ar putea începe mai devreme decât credeau oamenii de știință.
30.09.2023 | 14:31
Sa aflat cand ar putea sa dispara toti oamenii de pe Pamant Motivul pentru care ar putea exista o extinctie in masa
Omenirea este ameninţată de o extincţie în masă Foto: baamboozle.com
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au avertizat într-un articol publicat în Nature Geoscience că următoarea extincţie în masă ar putea fi declanșată de căldură extremă, iar oamenii ar putea fi printre victimele acesteia.

În viitor, temperaturile pe Pământ se vor situa între 40 şi 70 de grade Celsius

Se remarcă ideea că modelele climatice create de un supercomputer indică faptul că în următorii 250 de milioane de ani aproape toate mamiferele vor muri pe măsură ce planeta se încălzește până la niveluri incompatibile cu viața. Situaţia va fi agravată de prognoza formării unui nou supercontinent în apropiere de ecuatorul Pământului.

ADVERTISEMENT

În acest scenariu, după cum au observat cercetătorii, oamenii ar fi, de asemenea, susceptibili la dispariție, dar, spre deosebire de alte specii, umanitatea prezintă riscuri mult mai reduse de dispariție datorită progresului tehnologic.

Oamenii de știință au subliniat că există mai multe niveluri de căldură extremă la care populaţia poate supraviețui ca urmare a utilizării tehnologiei și, dacă acestea sunt luate în considerare, atunci umanitatea este destul de capabilă să-și mărească șansele de supraviețuire prin construirea de adăposturi cu aer condiționat.

ADVERTISEMENT

În plus, experții consideră că oamenii vor crea și clădiri speciale pentru producția de alimente în aceste condiții. Asta în condiţiile în care majoritatea plantelor sunt stresate la temperaturi de 40 de grade Celsius și mor la 60 de grade.

Temperaturile ridicate (care în viitorul îndepărtat se preconizează că vor varia între 40 și 70 de grade Celsius) vor fi înregistrate pe fondul unei creșteri a volumului de dioxid de carbon din atmosferă, care va fi generat în cantităţi mari de activitatea tectonică, precum și radiațiile solare.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii cred că amploarea acestei extincţii în masă va fi comparabilă cu evenimentele care i-au ucis pe dinozauri acum 66 de milioane de ani.

Potrivit autorului principal al studiului, dr. Alexander Farnsworth, la aproximativ fiecare 100 de milioane de ani  Soarele se strălucește cu 1% mai mult și emite cu aproximativ 1% mai multă energie. Astfel, în 250 de milioane de ani Soarele va deveni cu 2,5% mai strălucitor și va emite cu 2,5% mai multă radiație decât în ​​prezent.

ADVERTISEMENT

“Mediul Pământului este foarte schimbător. Oamenii sunt foarte norocoși cu ceea ce avem acum și nu ar trebui să ne împingem mediul dincolo de climatele mai reci în care am evoluat. Noi suntem specia dominantă, dar Pământul și clima lui decid cât va dura”, este de părere Alexander Farnsworth.

ADVERTISEMENT