Sport

Un fan al lui Basel s-a pierdut pe San Siro și a fost, timp de un deceniu, om al străzii în Milano. ”M-am bucurat de libertate”

Rolf Bantle avea 60 de ani atunci când a fost ”uitat” pe San Siro, în 2004, și a stat mai bine de 10 ani pe străzile din Milano înainte de a reveni în țara natală.
20.09.2022 | 20:34
Un fan al lui Basel sa pierdut pe San Siro si a fost timp de un deceniu om al strazii in Milano Mam bucurat de libertate
Povestea lui Rolf Bantle, fanul lui FC Basel care s-a pierdut pe San Siro și a rămas un deceniu pe străzile din Milano, a fost readusă în actualitate de Sport Bible. Foto: twitter Sport Bible
ADVERTISEMENT

Rolf Bantle, un elvețian îndrăgostit de fotbal, susținător al lui FC Basel, este subiectul unei povești emoționante care a fost readusă în prim-plan de Sport Bible.

”Curând mi-a fost clar că nu are rost să mă întorc acasă”, a dezvăluit Rolf Bantle

24 august 2004. Pe San Siro, Inter Milano și FC Basel își disputau calificarea în Liga Campionilor. Iar în grupul fanilor echipei oaspete se afla și un anume Rolf Bantle.

ADVERTISEMENT

Cu cinci minute înainte de finalul partidei, care s-a încheiat cu 4-1 în favoarea italienilor, acesta a decis să meargă la toaletă. S-a întors după fluierul final. Dar într-un alt sector. Și i-a fost imposibil să-și regăsească colegii de grup.

I-a fost imposibil apoi, în aglomerația creată la ieșire, să-i descopere. Și nu a găsit, ulterior, nici autobuzul cu care ajunseseră la stadion, înainte ca acesta să se pună în mișcare. Căci nimeni nu sesizase absența celui care, la acea vreme avea 60 de ani.

ADVERTISEMENT

”Aveam aproximativ 20 de euro în buzunar și nu aveam telefon, așa că m-am îndreptat spre Milano”, rememora, cu ani în urmă, Rolf Bantle.

Banii nu erau suficienți pentru a se întoarce în țara sa. Dar erau suficienți pentru a rămâne, câteva zile, în urbea italiană. Și, până la urmă, n-au fost zile. Ci săptămâni, luni, ani.

ADVERTISEMENT

”Zece ani sunt suficienți”

În Elveția n-avea pe nimeni. Locuia într-un centru de reabilitare pentru dependenții de alcool din Läufelfingen, aproape de Basel. ”Nu aveam niciun motiv să merg acasă. M-am bucurat de libertatea din Milano”, a continuat Bantle.

Dormea pe străzi, în cartierul Baggio, de la periferia din Milano. Făcea dușuri o dată pe săptămână într-o toaletă publică și își petrecea zilele frecventând o bibliotecă de cartier.

ADVERTISEMENT

”Întregul Baggio a început curând să-mi spună Rudi. Oamenii mi-au dat mâncare și țigări, iar un student mi-a oferit un sac de dormit”, dezvăluie elvețianul.

În cele din urmă avea să petreacă acolo, în Italia, mai bine de zece ani. Dosarul privind dispariția sa fusese clasat. La începutul lui 2015 însă, a alunecat, iar în urma căzăturii s-a ales cu un picior rupt.

Ajuns la spital, medicii au descoperit că nu are asigurare. Au luat legătura cu Consulatul elvețian, și, la 71 de ani, Rolf Bantle revenea în țara natală. Într-un centru dedicat persoanelor în vârstă. „Zece ani sunt suficienți. Și sunt bine îngrijit aici. Îmi cumpăr câteva cutii de bere în fiecare zi, atâtea cât mi se permite”, își încheia, povestea, Bantle, în 2015, într-un interviu acordat presei elvețiene.

ADVERTISEMENT