News
notix pixel id

S-au epuizat testele de salivă din școli. Ministerul Educației îi cere lui Raed Arafat graficul de livrare

Școlile au rămas fără teste de salivă. Ministerul Educatiei a reacționat imediat și i-a cerut lui Raed Arafat graficul cu livrările și precum și alte livrări de teste.
08.12.2021 | 21:26
S-au epuizat testele de salivă din școli. Ministerul Educației îi cere lui Raed Arafat graficul de livrare
Școlile au rămas fără teste de salivă în mijlocul săptămânii. Ministerul Educatei a reacționat imediat și i-a cerut lui Raed Arafat graficul cu livrările și precum și alte livrări de teste.. Sursa Foto: Inquam
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației îi cere de lui Raed Arafat să prezinte graficul de livrări pentru testele care trebuie distribuite în școli.

Testele care au rămas în școli nu sunt de ajuns nici pentru administrarea de luni, 13 decembrie.

Testele de salivă livrate în școli au fost epuizate

De asemenea, Ministerul Educației cere ca în aceeași perioadă de timp, ca DSU să facă posibilă livrarea de noi teste.

„Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru, luni 13 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii, luni 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene.

ADVERTISEMENT

În același timp, vă rugăm ca, în măsura posibilului, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaj individual sau 2 teste/set”, a transmis Ministerul Educației, printr-o scrisoare către DSU.

Aproape 3 milioane de elevi au nevoie urgentă de teste

Potrivit Ministerului Educației, există 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță în învățământ. Și numărul total al persoanelor angajate în sistemul de învățământ preuniversitar se ridică la 292.872, conform respectivei instituții. În total, ajungem la 3.211.147 de persoane.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste persoane, sunt necesare două teste pe săptămână, adică 6.422.294 de teste antigenice pe bază de salivă pe parcursul săptămânii 6-10 decembrie.

Acest lucru se produce în condițiile în care 6,5 milioane de teste au fost cumpărate și livrate, după cum reiese din declarațiile făcute publice până acum. Acest număr de teste este de ajuns numai pentru o săptămână.

ADVERTISEMENT

La cât se ridică valoarea achiziției pentru teste

Menționăm că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a demarat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste salivare pentru școli.

Valoarea totală a achiziției a fost evaluată la 1.050.000.000 de lei fără TVA, se arată în documentația publică oficială postată pe SEAP și pe site-ul ONAC. Procedura de licitație a fost realizată în regim de urgență și a durat 15 zile, fiind o ”Negociere fără publicare prealabilă”, scrie edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Cine livrează testele pentru testarea elevilor

Testele sunt achiziționate și furnizate către inspectoratele școlare prin intermediul Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după care acestea ajung direct în unitățile școlare prin prisma inspectoratelor.

Astfel, lotul 1 este adjudecat de 3 societăți care își vor repartiza între ele 9 milioane de teste cu o sumă totală de 80.450.000 de lei, lotul 2 a revenit la 4 societăți care vor împărți 11,1 milioane de teste de salivă cu o contravaloare totală de 113 milioane de lei, în timp ce trei companii au obținut lotul 3 care însumează 9,5 milioane de teste cu o sumă totală de 75 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Lotul 1:

 • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă;
 • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste;
 • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste;

Lotul 2:

 • DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste;
 • Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste;
 • IossocialMedia – 4 milioane de teste;
 • MCM EVA – 3.2 milioane de teste;

Lotul 3

 • Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste;
 • Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste;
 • Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste.
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
 • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri