News

S-au scumpit biletele de tren. Cum arată noile prețuri de la CFR, dar și de la alte companii private

Biletele de tren s-au scumpit, potrivit unui anunț al ARF. Prețurile sunt mai mari la CFR Călători, dar și la cei cinci operatori privaţi.
12.12.2023 | 20:38
Sau scumpit biletele de tren Cum arata noile preturi de la CFR dar si de la alte companii private
S-au scumpit biletele de tren. Foto Facebook CFR Călători
ADVERTISEMENT

S-au scumpit biletele de tren, atât la CFR Călători, cât și la companiile private din România. Prețurile au fost modificate prin raportarea cu indicele de inflaţie de 8,8%. Anunțul a fost făcut, marți, 12 decembrie de reprezentanții CFR Călători.

Biletele de tren s-au scumpit cu 8,8 %

Aceștia au menționat că actualizarea prețurilor a fost făcută în conformitate cu prevederile legale. Acestea sunt valabile în perioada 2023-2024. „Cu respectarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2011, aprobată prin Legea nr. 21/2012.

ADVERTISEMENT

Cu modificările şi completările ulterioare, tarifele stabilite prin ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii: se actualizează anual cu indicele de inflaţie, stabilit de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 octombrie.

Menţionăm că la 01.10.2023 indicele inflaţiei a fost de 8,8%; se aplică odată cu schimbarea graficului de circulaţie; valoarea ajustată se rotunjeşte la cea mai apropiată valoare întreagă de leu sau la jumătate de leu”, a informat Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

ADVERTISEMENT

Care sunt noile prețuri

Tarifele vor fi mai mari atât la CFR Călători, cât și la cei cinci operatori feroviari privați din țară. Astfel, după majorare noile prețuri arată diferit. De exemplu, un bilet de tren la clasa a 2-a de la București la Constanța, la Interregio, costă 78,5 lei.

De asemenea, pentru o călătorie pe ruta București Nord – Brașov vom plăti 64,5 lei. Dacă luam un bilet de tren pentru o călătorie de la București Nord la Suceava, vom scoate din buzunar 118,5 lei, iar pe ruta București Nord – Arad costă 145 de lei.

ADVERTISEMENT

„Această actualizare raportată la indicele de inflaţie, conform prevederilor impuse de legislaţia în vigoare, vine în sprijinul echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc”, arată CFR Călători.

Compania de stat menționează că rămân valabile facilitățile de călătorie. Vorbim de reducerile de până la 50 la sută la abonamente, reducerea de 90 la sută pentru biletele și abonamentele studenților și gratuitate în cazul elevilor.

ADVERTISEMENT

Anunțul Autorității pentru Reformă Feroviară vine după ce ClubFeroviar a atras atenția că biletele de tren ar fi fost scumpite încă de duminică, 10 decembrie, fără ca Ministerul Transporturilor, CFR Călători sau unul dintre operatorii privați să anunțe în prealabil modificările de preț.

ADVERTISEMENT