News

CFR Călători taie reducerile la călătoriile cu trenul pentru studenți. Tinerii sunt nemulțumiți

Studenții vor rămâne fără reduceri la călătoriile cu trenul și își arată nemulțumirea reportată la atitudinea celor de la CFR Călători.
02.09.2023 | 21:43
CFR Calatori taie reducerile la calatoriile cu trenul pentru studenti Tinerii sunt nemultumiti
CFR Călători taie reducerile la călătoriile cu trenul pentru studenți. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

CFR Călători a anunțat că începând cu 3 septembrie 2023 studenții vor pierde dreptul de a primi legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată, iar acesta va rămâne valabil doar pentru elevi. Totuși, studenții ar putea să primească astfel de gratuitate după ce vor fi publicate normele metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

CFR Călători taie reducerile la călătoriile cu trenul

”CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023”, au transmis reprezentanții CFR Călători, conform News.ro.

Totodată, călătorilor CFR le este reamintit că ”legitimaţiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipaţie”. ”Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au legitimaţie de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren şi zonei kilometrice şi/sau suportarea costurilor amenzii aplicate conform reglementărilor în vigoare”, a mai precizat compania.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, studenții protestează față de această decizie și consideră nedreaptă decizia luată de autorități. ”În urma mesajului transmis în spațiul public de către mai mulți operatori feroviari în care menționează intenția de a nu se conforma Legii 199/2023 până la apariția normelor metodologice aferente, ba mai mult, de a suspenda facilitățile legate de transport ale studenților, Uniunea Studenților din România dorește să-și arate nemulțumirea raportată la atitudinea de abordare a CFR și Softrans.

Uniunea dorește să transmită faptul că dreptul studenților acordat prin articolul 128 alin. (3) din Legea 199/2023 ce intră în vigoare la 03.09.2023 este valabil și în lipsa legislației subsecvente. Astfel, orice altă manieră de distribuire a legitimațiilor de călătorie contravine legii.

ADVERTISEMENT

Totodată, Uniunea vrea să atragă atenția asupra lipsei de interes a operatorilor de căi ferate, ce și-au anunțat intențiile de acțiune mult prea aproape de intrarea în vigoare a noii legi. Problema ridicată tardiv, de altfel neîntemeiată, denotă o lipsă de solidaritate față de studenți și o abatere de la spiritul de aplicare al legii.

Uniunea Studenților din România solicită impetuos respectarea legii și așteaptă un comunicat din partea principalilor operatori din domeniu care să anunțe aplicarea reducerii de 90% începând cu data de 03.09.2023. Până atunci, sfătuim studenții din România să-și susțină cu tărie dreptul câștigat în mod cinstit”, a transmis Uniunea Studenților din România printr-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Între timp, CFR Călători anunță o grevă de avertisment începând cu 15 septembrie, potrivit anunțului oficial al Federației Naționale Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, cel mai mare sindicat al ceferiștilor din România. Greva va începe dimineața timp de două ore, de la ora 7 la ora 9, cu oprirea trenurilor, în contextul în care negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă au eșuat.

ADVERTISEMENT
Tags: