Sport

Saeid Heidarirad, eroul lui Dinamo, interviu emoţionant despre criza coronavirusului: “Familia mea e în carantină, profesorul meu din liceu a murit!”. EXCLUSIV

15.03.2020 | 01:22
Saeid Heidarirad eroul lui Dinamo interviu emotionant despre criza coronavirusului Familia mea e in carantina profesorul meu din liceu a murit EXCLUSIV
Saeid Heidarirad, eroul lui Dinamo, inteviu emoţionant despre criza coronavirusului: "Lumea moare şi nu ştie ce se întâmplă! Familia mea e în carantină, profesorul meu din liceu a murit!". FOTO: Portarul dinamovist Saeid Heidarirad saluta suporterii dupa meciul de handbal masculin dintre Dinamo Bucuresti si Chekhovskie Medvedi, contand pentru Liga Campionilor, desfasurat in Sala Dinamo din Bucuresti,
ADVERTISEMENT

Ameninţarea coronavirusului este cel mai fierbinte subiect al momentului. Întreaga lume este afectată de virusul COVID 19 care a infectat până acum la nivel global peste 150.000 de oameni. Sportul mondial a fost suspendat, toate competiţiile au fost date peste cap şi nimeni nu ştie când se va încheia această criză fără precedent. 

Saeid Heidarirad, eroul dinamoviştilor, afectat din cauza coronavirusului care face ravagii în Iran: “Suntem oameni. Când aud ce e acasă, nu pot să stau liniştit”

În acest climat de tensiune, am participat la unul dintre ultimele antrenamente ale “dulăilor” de la Dinamo, care se pregăteau pentru derby-ul campionatului cu Potaissa Turda, meci câştigat clar cu 44-29. Confruntarea s-a disputat cu o zi în urma deciziei FRH de a suspenda toate meciurile de handbal până la finalul lunii martie.

ADVERTISEMENT

Ne-am întâlnit la antrenament cu Saeid Heidarirad, unul dintre “eroii” lui Dinamo în Champions League. De obicei cu zâmbetul pe buze, acum l-am văzut pe Saeid puţin schimbat, afectat de criza coronavirusului.

Portarul “dulăilor” provine din Aleshtar, Iran, una dintre cele mai afectate zone de COVID 19 din lume cu 12.729 de cazuri confirmate până la ora acestui articol şi 611 persoane decedate.  Iar Saeid, omul care îşi lasă la fiecare meci sufletul pe parchet, nu are cum să nu se gândească la semenii săi: “Suntem oameni. Când aud ce e acasă, nu pot să stau liniştit. Mă frământă”, ne-a confesat Heidarirad.

ADVERTISEMENT

“Este din ce în ce mai rău. Lumea moare din nimic. Din ce: din coronavirus şi ei nici nu ştiu cum s-au infectat”

Sportul a trecut pe planul doi şi în interviul pe care Saeid Heidarirad l-a acordat pentru FANATIK. În condiţii normale, am fi discutat pe larg despre meciul în care unul dintre cei mai buni portari din Champions League va încerca să îi oprească pe Nikola Karabatic sau Mikkel Hansen, cei mai buni jucători din lume în ultimii patru ani. Însă, în contextul realităţii de azi, Saeid a vorbit despre cum îi zboară gândul la familia lui, aflată în carantină de mai bine de două săptămâni şi la fostul său profesor din liceu, decedat din cauza coronavirusului.

Mi-ai spus că te supără foarte mult acest context în care ne aflăm, pandemie de coronavirus. Ştiu că şi ţara ta, Iran, este foarte afectată…

ADVERTISEMENT

– Sper să treacă cât mai repede pentru că este o situaţie foarte dificilă în care să trăieşti. Chiar în ţara mea este din ce în ce mai rău. Lumea moare din nimic. Din ce: din coronavirus şi ei nici nu ştiu cum s-au infectat. De asta sper să se încheie cât mai repede această situaţie. Lumea trebuie să aibă grijă la aceste lucruri: pe stradă, la muncă, oriunde merg. După părerea mea, este mai bine să stea în casă. Crede-mă, e mai bine să stea în casă.

“Familia mea este ţinută în carantină în Iran de 14-15 zile. Nu ies din casă. Şi în fiecare zi şi mai mulţi oameni mor. Profesorul meu a murit ieri de coronavirus”

Din păcate este o nebunie la nivel global şi România nu a fost ferită… 

– Da, văd asta în fiecare zi. Ambulanţe, gălăgie… Eu stau foarte aproape de spitalul Floreasca şi ceea ce văd în fiecare zi mă deprimă. Nu pentru mine personal sunt deprimat, pentru oamenii la care ţin. Familia mea este ţinută în carantină în Iran de 14-15 zile. Nu ies din casă. Şi în fiecare zi şi mai mulţi oameni mor, alţii se infectează de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Dar, familia ta este bine, nu?

– Din fericire ei se simt bine. Dar suntem oameni. În fiecare zi aud de oameni care mor. De exemplu, profesorul meu din liceu a murit ieri de coronavirus. Nu mi-a venit să cred. Este foarte foarte dificil. Nu ştiu ce să mai zic. De asta ţi-am zis că sunt neliniştit pe zi ce trece şi nu ştiu ce aş putea să fac.

“Ei sunt jucători de top, noi suntem neînvinşi în Champions League, va fi un meci important”

Într-o situaţie normală aş fi început cu asta. Cum este un meci cu PSG?

– Acest meci pentru Dinamo este foarte important. O să fie foarte vizibil clubul nostru odată cu acest meci împotriva celor de la PSG, mai ales că este pentru prima dată în istorie când Dinamo reuşeşte să ajungă atât de departe. Pentru noi ar fi fost foarte dificil să jucăm fără fani, dar sper că atunci când vom juca, situaţia va fi altfel.

În faţa ta vor fi printre cei mai buni jucători din lume: Karabatic, Hansen, Sagosen. Cum te pregăteşti pentru acest meci?

– Nu voi face nimic special. Aşa cum m-am pregătit pentru meciurile de până acum, aşa o voi face şi cu PSG. Da, sunt buni. Dar nu ne sperie chestia asta pentru că şi noi avem jucători foarte buni. O să jucăm, o să vedem. Dar nu ne e frică. Ei sunt jucători de top, noi suntem neînvinşi în Champions League, va fi un meci important.

“Niciodată nu am văzut fani ca la Dinamo. Oriunde am fost nu am văzut fani care să încurajeze echipa ca şi aici”

Eşti un erou la Dinamo. Probabil ştii şi tu asta când ţi se scandează numele în această sală…

– Da… fanii mă încurajează şi asta mă ajută mult. Dar, aşa o fac cu toată echipa. Toţi sunt eroi în această echipă, la modul în care joacă Dinamo şi ce rezultate a avut în acest sezon.

Ai mai văzut fani ca şi cei de la Dinamo până să ajungi aici?

– Nu (e categoric). Niciodată nu am văzut fani ca la Dinamo. Oriunde am fost nu am văzut fani care să încurajeze echipa ca şi aici.

“Datorită noii reguli înseamnă că trebuie să plecăm din ţară, să fim out din România”

Cum vezi sezonul viitor după toată această regulă cu limitarea jucătorilor extracomunitari?

– Asta înseamnă că noi trebuie să plecăm din ţară, să fim out din România. Pentru că suntem asiatici, nu avem paşaport european, deci trebuie să fim out de la echipă dacă oficialii clubului nu găsesc o soluţie.

Da, dar oficialii lui Dinamo încearcă să schimbe acest lucru. Ei spuneau că se vor bate pentru voi?

– Da, ei se bat şi chiar apreciem asta, însă nu ştiu care este motivul unei astfel de reguli. Nu pot să o numesc. Adică nu le place de noi, nu ştiu. Acest lucru este rău pentru România. Dinamo Bucureşti este din România, nu din Bulgaria sau altă ţară. Deci, trebuie să susţină această echipă să rămână în top şi în următorii ani, nu doar acum.

  • 12.729 de oameni sunt infectaţi de coronavirus în Iran
  • 102 români sunt infectaţi de coronavirus

 

 

ADVERTISEMENT