Sport

Șahtar Donețk, primul meci amical după invazia Rusiei! Ucrainenii au pierdut partida cu Olympiacos Pireu

Șahtar Donețk a revenit pentru prima dată pe teren după invazia rusă, cu un meci amical împotriva lui Olympiakos. Ucrainenii au pierdut cu 0-1 în fața grecilor.
11.04.2022 | 10:02
Sahtar Donetk primul meci amical dupa invazia Rusiei Ucrainenii au pierdut partida cu Olympiacos Pireu
ADVERTISEMENT

Primul meci de fotbal jucat în Ucraina de la începutul războiului a avut loc săptămâna aceasta, după ce forțele armate ucrainene au reușit să elibereze localitățile din jurul Kievului. Weekend-ul acesta, jucătorii lui Șahtar Donețk au jucat un meci amical în Grecia.

Șahtar Donețk revine pe teren și pierde în fața lui Olympiakos

Liderul Ucrainei la acest moment, Șahtar Donețk, a avut parte de primul meci după aproape două luni de pauză. Meciul amical cu Olympiakos a fost pus la cale cu doar 42 de ore mai devreme, informează The Sun.

ADVERTISEMENT

Președintele lui Olympiakos, Evangelos Marinakis, care este totodată și proprietarul lui Nottingham Forest, a contactat-o joi pe Șahtar pentru a organiza un meci la Pireu, înainte de a începe turneul internațional intitulat „Fotbal pentru pace – Opriți războiul în Ucraina”.

Jucătorii lui Roberto De Zerbi, antrenorul lui Șahtar, au fost de acord cu propunerea, în ciuda anunțului tardiv. Ei au zburat la Atena pentru a înfrunta campioana Greciei pe stadionul Georgios Karaiskakis.

ADVERTISEMENT

Gazdele au obținut victoria prin golul marcat de Tiquinho în minutul 22, printr-o lovitură de cap în plojon, după ce Giorgios Masouras a trimis mingea cu capul în bara transversală a oaspeților.

Cu toate acestea, scorul a fost cea mai mică preocupare într-o seară emoționantă în care aproximativ 13.000 de suporteri au privit meciul din tribune, inclusiv ucraineni care locuiesc în Grecia.

ADVERTISEMENT

Cum a fost pregătit meciul amical dintre Șahtar Donețk și Olympiakos

Meciul a fost privit chiar și de unii dintre politicienii apreciați ai Greciei, cum ar fi Nikos Dendias, ministrul de externe, care i-a salutat pe jucători înainte de startul meciului, alături de ambasadorul ucrainean la Atena, Sergii Shutenko.

Acest moment a fost precedat de interpretarea imnului național al Ucrainei de către Olya Polyakova, urmat de imnul național al Greciei și de un minut de reculegere pentru miile de oameni care au murit în timpul războiului.

ADVERTISEMENT

O parte a tribunei a fost închisă pentru suporteri, fiind dedicată copiilor care au pierit în mod tragic în război. Pe scaune au fost așezate jucării, în semn de tribut.

Darijo Srna, directorul lui Șahtar Donețk, mesaj emoționat după meci

Directorul de fotbal al lui Șahtar, Darijo Srna, a sugerat că jucătorii săi nu au stat pe gânduri când au fost întrebați dacă vor să joace meciul amical din Grecia. Printre jucătorii echipei ucrainene s-a numărat și Dmytro Myshnyov, căpitanul lui Mariupol, care și-a pierdut casa în război.

Vorbind pentru SunSport, Darijo Srna a declarat: „Sunt întotdeauna mândru de echipa mea, de echipa noastră. Am vorbit cu proprietarul lui Olympiakos și cu fiul său acum două zile și am avut o înțelegere pentru a juca un meci amical. Iar astăzi, 12.000-13.000 de oameni (n.r. – și-au arătat) respectul pentru Olympiakos și pentru echipa mea, pentru că sunt eroi.

Ultimul lor (n.r. – antrenament) a fost pe 19 ianuarie și, când i-am întrebat dacă sunt pregătiți să joace sâmbătă, mi-au spus: ‘Darijo, suntem ucraineni. Suntem pregătiți pentru orice’.

De exemplu, astăzi am jucat cu Myshnyov, care este căpitanul lui Mariupol, iar el nu mai are casa, apartamentul și mașina lui. Și l-am adus aici să joace pentru noi, pentru că este un simbol al Mariupolului și suntem foarte mândri de asta, pentru că suntem cu toții într-o situație dificilă”.

Șahtar Donețk urmează să organizeze meciuri amicale în Europa și SUA pentru a senzibiliza opinia publică în contextul victimelor din războiul ruso-ucrainean. Banii strânși în urma turneuoui vor ajunge la ucrainenii afectați de război.

ADVERTISEMENT