News

Salarii mai mari pentru angajații din prefecturi, prevăzute într-un proiect al PNL şi PSD. Impactul bugetar trece de 10 milioane de euro pe an

Un proiect de lege inițiat de câteva zeci de parlamentari PSD și PNL propune încadrarea angajaților din prefecturi într-o altă categorie de slujbași ai statului, cu impact direct asupra salarizării.
17.02.2022 | 14:31
Salarii mai mari pentru angajatii din prefecturi prevazute intrun proiect al PNL si PSD Impactul bugetar trece de 10 milioane de euro pe an
Statul ar putea aloca circa 10 milioane de euro în plus pentru salariile din prefecturi/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lefurile unei categorii de bugetari vor crește substanțial printr-o simplă schimbare de încadrare a posturilor pe care le ocupă, fără ca atribuțiile lor să se modifice în vreun fel.

Parlamentari ai PSD și PNL susțin că angajații din prefecturi ar trebui trecuți din categoria funcțiilor publice teritoriale în cea a funcțiilor publice de stat. În spatele schimbării de titulatură, miza este majorarea salariilor din  prefecturi care oricum nu sunt mici.

ADVERTISEMENT

Impactul financiar nu este unul neglijabil, o estimare a Ministerului Afacerilor Interne arătând că masa salarială pentru prefecturi va crește cu 4.300.000 lei pe lună, ceea ce înseamnă 51.600.000 lei pe an.

O titulatură onorifică, dar cu bani în plus

Proiectul constă în modificări făcute la Legea 153/2017 privind salarizarea în sistemul public și la Codul Administrativ.

ADVERTISEMENT

Argumentele inițiatorilor constă într-o înșiruire a atribuțiilor pe care le are aparatul de lucru al prefectului, atribuții care au fost deja luate în calcul atunci când s-a stabilit nivelul lefurilor prin Legea salarizării unitare.

Prefectul, ca reprezentant al Guvernului pe plan local, conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ teritoriale. Rolul de conducere pe care îl are prefectul, precum şi numirea sa prin Hotărâre de Guvern, înscrie aparatul de lucru din instituţia pe care o conduce mai aproape de importanţa funcţiilor de stat.

ADVERTISEMENT

Asigurarea verificării legalităţii actelor administrative este, de asemenea, un argument pentru care funcţiile din aparatul instituţiei prefectului trebuie să se plaseze în eşalonul cel mai înalt ca responsabilitate din cele disponibile în administraţia publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, este făcută o comparație cu angajații din teritoriu ai ANAF, care intră și ei în categoria funcțiilor publice de stat.

ADVERTISEMENT

Deși angajații prefecturilor își desfășoară activitatea la nivel teritorial, precum cei din instituțiile deconcentrate, parlamentarii cred că ar trebui să capete un nou statut care să le reflecte importanța.

Dacă funcţiile publice teritoriale sunt funcţiile publice stabilite, potrivit legii, în cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, atunci este necesar ca cei din instituţia prefectului să se plaseze în categoria funcţiilor publice de stat pentru a reflecta rolul instituţiei”, cred liberalii și social-democrații inițiatori ai proiectului.

Cu cât ar crește salariile din prefecturi

Numai că schimbarea de statut nu este doar una onorifică, fiind reflectată în salarii mai mari care vor trebui plătite de către contribuabili.

Astfel, un șef de birou sau de oficiu din serviciile deconcentrate sau din prefecturi are, în momentul de față, un salariu de bază de 6.300 sau 6.660 lei pe lună, în funcție de grad. Dacă șefii de birou din prefecturi devin funcționari publici de stat, salariul lor va ajunge 8.247 sau  9.125 lei.

Creșterea este încă mai substanțială în cazul directorilor și directorilor generali. Pentru primii creșterea va fi de la 7.871-8.678 lei la 10.880-11 933  lei, în funcție de grad. În cazul unui director general, salarizarea pentru o funcție teritorială este de 8.375-9.283 lei, în timp ce pentru una de stat este de 11.406-12.459 lei.

De asemenea, un auditor cu grad profesional superior va trece de la un salariu de 4.819 lei pe lună la unul de 6.844 lei. În schimb, referenții cu studii medii nu s-ar alege cu nimic din schimbarea de titulatură rămânând la 3.950 lei pe lună.

ADVERTISEMENT