News

Cu cât s-au majorat lefurile din învățământ. Sorin Cîmpeanu: „În educație este nevoie de salarizare motivantă”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a afirmat că în învățământ este nevoie de „salarizare motivantă”, el precizân că din această lună un profesor debutant a ajuns la 2.597 lei net.
16.01.2022 | 14:50
Cu cat sau majorat lefurile din invatamant Sorin Cimpeanu In educatie este nevoie de salarizare motivanta
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțar că salariile din învățământ au crescut cu 4% din acest an, astfel încât cel mai mic salariu net, al unui profesor debutant, este de 2.597 lei, la care se pot adăuga unele sporuri, informează News.ro.

Cîmpeanu a admis că lefurile profesorilor din învățământul preuniversitar sunt încă mici, chiar dacă un cadru didactic cu experiență poate depăși 1.000 de euro.

ADVERTISEMENT

În ce privește învățământul universitar, ministrul a spus că veniturile profesorilor sau conferențiarilor sunt suficiente, însă ar trebui să mai crească salariile asistenților.

Majorările salariilor, întârziate

Am fost şi voi rămâne un adept al unei salarizări motivante în educaţie. În acest an au fost majorări salariale de puţin peste 4%, jumătate de cât ar fi prevăzut Legea 153. După ce anul trecut, în 2021 ar fi trebuit să fie majorate cu alţi 8% şi nu a existat nicio majorare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o emisiune la Prima TV.

ADVERTISEMENT

El a atras atenția că, în lipsa unei salarizări motivante, absolvenții buni ai universităților preferă alte meserii decât cea de dascăl, decizia lor fiind luată tocmai din considerente financiare.

Nu vreau să mă raportez la alte domenii, nici la sănătate, nici la justiţie, cu salariile din educaţie, pentru simplul motiv că educaţia este atât de importantă încât nu are nevoie de raportare la alte domenii. În educaţie, pur şi simplu este nevoie de salarizare motivantă. Altfel, cei mai buni absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior pe care îi dorim în sistemul de învăţământ nu vor lua această decizie, este simplu.

ADVERTISEMENT

Un absolvent bun de învăţământ superior, spunând lucrurilor pe nume, are mai multe variante: a alege să rămână în învăţământ cu un salariu X sau a fac o altă alegere cu un salariu de trei, de patru, de cinci ori mai mare. Decizia este firească”, a comentat ministrul Educației.

În cel mai mic salariu din educație, cel de 2.597 de lei, este inclusă și indemnizația de hrană.

ADVERTISEMENT

Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10% pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20%. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 2%, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga. Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, a precizat Cîmpeanu.

Salarii de 1.000 de euro după 40 de ani de experiență

Situația este ceva mai bună la profesorii cu vechime, care își pot crește veniturile cu sporuri mai consistente decât cele la care au acces debutanții.

Un profesor cu experienţă, cu vechime maximă, de 40 de ani, (…) are 4.398 de lei net, cu 70% mai mult decât debutantul. Sigur, se mai adaugă nişte sporuri. Pentru un profesor de experienţă, cel mai frecvent întâlnit spor, în afară de cel de dirigenţie, de 10%, este gradaţia de merit, sporul de 25%. Depăşesc 1.000 de euro”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În schimb, în universități ar fi nevoie de majorări doar în cadrul asistenților, întrucât profesorii sau conferențiarii au salarii suficient de mari.

Acolo, salarizarea, să nu se supere colegii mei, este în regulă. Salariile sunt motivante. Asta înseamnă mai mult de 2.000 – 3.000 de euro pe lună. Salariile sunt motivante, o spun cu toată răspunderea, mai ales dacă universitatea are posibilitatea să ofere un plus de salarizare din venituri proprii. Baza legală există. Problema e la asistenţi, acolo este problema, veniturile sunt mici. La asistenţi nu pot face aceeaşi afirmaţie că salariile sunt atât de motivante. Un rector poate avea un salariu de maxim 5.000 de euro”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților