News

Grevă de avertisment în învățământ. Care sunt revendicările sindicaliștilor

Două federații sindicale din învățământul preuniversitar au anunțat că vor intra în grevă de avertisment în ziua de miercuri, protestul fiind limitat la durata a două ore.
15.01.2022 | 15:18
Greva de avertisment in invatamant Care sunt revendicarile sindicalistilor
Sindicaliștii din educație au pichetat joi sediile Guvernului, PNL și PSD/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Protestul este organizat de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret  și se va desfășura miercuri, între orele 11.00 și 13.00.

Motivele sunt legate de refuzul Guvernului  de a negocia unele revendicări, precum alocarea a 6% din PIB pentru domeniul educației sau revendicări de natură salarială, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Anunțul survine după ce joi, reprezentanții ai celor două federații, cărora li s-au alăturat și membri ai sindicatului Alma Mater au pichetat sediul Guvernului, precum și sediile principalelor partide de guvernământ, PSD și PNL.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret – organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi inistituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. Spiru Haret şi F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00”, se arată într-un comunicat comun al celor două sindicate.

ADVERTISEMENT

Revendicările celor două federații

În același comunicat, sunt precizate și revendicările organizațiilor sindicale:

-alocarea a 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;

-adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

-acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

ADVERTISEMENT

-plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

-suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca școlile să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.