News

Salariul minim, garantat pentru o nouă categorie de angajați. Noi măsuri propuse de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii vrea să reglementeze modalitățile de plată ale zilierilor astfel încât aceștia să aibă un nivel minim asigurat al plății pentru munca făcută și să beneficieze de asigurări de sănătate.
23.11.2021 | 18:46
Salariul minim garantat pentru o noua categorie de angajati Noi masuri propuse de Ministerul Muncii
Lucrătorii plătiți cu ora sau cu ziua ar putea beneficia de asigurări de sănătate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul este inițiator al unui proiect de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic, proiect prin care se stabilesc reguli noi privind plata zilierilor, servitorilor, bonelor sau altor persoane care lucrează în gospodării fără forme legale.

Pe viitor, plata acestora se va face sub forma unor tichete valorice de 15 de lei fiecare, din care vor fi reținute unele sume astfel încât aceste categorii să poată beneficia de asigurări de sănătate sau de pensie.

ADVERTISEMENT

Indirect, proiectul stabilește și un fel de salariu minim pentru prestatorii casnici, de 15 de lei pe oră, indiferent de numărul de ore lucrate într-o zi. Valoarea tichetului poate fi modificată prin hotărâre de guvern.

Beneficiarii legii, de la zilieri la bone și servitori

S-a constatat existența unei nevoi de a contracta pe perioade atipice, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, diferite categorii de lucrători casnici pentru care, în acest moment, nu este reglementată forma de desfășurare a activității. De asemenea, din motive care țin de discreție, fidelitate și pentru a evita prezența unui intermediar, apare reticența de a apela la firme specializate care pot oferi această resursă umană”, se arată în expunerea de motive a proiectului elaboat de către Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Persoanele vizate sunt zilierii care, de obicei, prestează activități agricole pe intervale scurte de timp, însă acestora li se adaugă și alte categorii de persoane care, chiar dacă lucrează pe termen lung, cu un orar prestabilit, nu beneficiază de un contract de muncă: servitori, bone, îngrijitori pentru persoanele în vârstă sau cu handicap.

Plata zilierilor se face cu tichete valorice

Legea prevede instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice. Aceste tichete pot fi cumpărate de către angajatorul acestor persoane de la agențiile de ocupare a forței de muncă, fiecare având o valoare nominală de 15 de lei.

ADVERTISEMENT

Ulterior, angajatorul le înmânează prestatorului casnic, în funcție de numărul de ore lucrate, legea stipulând că plata trebuie să reprezinte cel puțin un tichet pentru fiecare oră lucrată, adică 15 de lei. Zilierul, servitorul sau bona au două opțiuni privind utilizarea tichetelor.

Astfel, ei le pot preschimba în bani în maxim 12 luni de la data primirii lor, tot la agențiile de ocupare a forței de muncă. Numai că numerarul primit nu va fi de 1 de lei întrucât o parte din bani sunt reținuți pentru asigurarea de sănătate și ca impozit pe venit. Este vorba de 22,53% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice
reprezintă contribuții sociale și impozit pe venit, adică 3,38 lei.

ADVERTISEMENT

Condițiile pentru obținerea asigurării de sănătate

Calitatea de asigurat se dobândește doar de către cei care preschimbă tichetele în bani până cel târziu în cea de-a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică. O altă condiție este ca într-o lună să fie schimbate în bani minim 50 de tichete, echivalentul a 750 de lei. Dacă ambele condiții sunt respectate, persoana respectivă va fi asigurată în sistemul de sănătate în luna respectivă, iar intervalul de timp i se va socoti vechime la pensie.

În eventualitatea în care numărul tichetelor schimbate în numerar variază de la o lună sau alta peste sau sub pragul de 50, se plătește doar impozitul pe venit, iar sumele reținute anterior pentru asigurări sociale se vor returna.

Sumele reținute pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în lunile în care prestatorul nu dobândește calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate, sunt rambursate o dată pe an, în intervalul 1 ianuarie – 31 ianuarie a anului următor anului în care a fost prestată activitatea casnică, la cererea prestatorului casnic”, se arată în proiectul_de_lege.

O măsură inclusă în PNRR

Măsurile prevăzute de proiectul Ministerului Muncii sunt printre reformele la care România s-a angajat prin Planul Național de Reziliență și Redresare ( PNRR), iar banii prin care va fi pusă la punct platforma informatică necesară implementării vor veni de la Uniunea Europeană, fiind vorba de o investiție 4.538.000 euro.

Platforma ar urma să devină operațională în  2024, iar obiectivul este ca până în 2026 să fie înregistrați în evidențele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) un număr de 30.000 de beneficiari casnici și 60.000 de prestatori casnici.

Ministerul Muncii crede că noua procedură simplificată de plată prezintă mai multe avantaje

  • creșterea calității condițiilor de muncă pentru lucrătorii care desfășoară muncă nedeclarată prin
    dreptul la asigurare socială și de sănătate;
  • fiscalizarea activităților casnice;
  • descurajarea economiei subterane și tranziția către o piață mai echitabilă a muncii.

 

ADVERTISEMENT