News

Salariul mediu brut pe economie, creștere importantă în luna martie. În ce domenii s-au înregistrat scăderi

12.05.2020 | 15:13
Salariul mediu brut pe economie crestere importanta in luna martie In ce domenii sau inregistrat scaderi
ADVERTISEMENT

Salariul mediu brut pe economie a înregistrat o creștere importantă în luna martie în România. Astfel, față de anul trecut, angajații au primit cu 7,1% în plus.

Salariul mediu brut pe economie, creștere importantă în luna martie. În ce domenii s-au înregistrat scăderi

Conform Institutului Național de Statistică, în luna martie 2020, salarialul mediu nominal brut a fost 5.386 lei, cu 143 lei (+2,7%) mai mare decât în luna februarie 2020.

ADVERTISEMENT

Dacă e să vorbim de venitul net pe care un angajat îl vede lunar, acesta a fost de 3.294 lei în luna martie a acestui an, în creştere cu 2,9% (92 de lei) faţă de luna precedentă şi cu 7,1% comparativ cu martie 2019, potrivit datelor INS.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii: în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (8289 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1605 lei).

ADVERTISEMENT

Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale

Creșteri importante ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în domenii care țin de asigurări, producție, activități industriale sau fabricarea de produse farmaceutice. Iată aceste zone economice:

  • 20,9% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale)
  • 18,3% în fabricarea produselor din tutun; între 9,0%
  • 15,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), extracţia minereurilor metalifere
  • între 5,0% şi 8,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor).
ADVERTISEMENT

Unde s-au înregistrat scăderi salariale

Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2020 au fost cauzate de întreruperi ale activităţii, intrarea în şomaj tehnic, nerealizări de producţie ori încasări mai mici (în funcţie de contracte/proiecte) în unele activităţi economice.

Aceste reduceri au fost determinate şi de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

ADVERTISEMENT

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • 9,9% în hoteluri şi restaurante
  • 6,6% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;
  • între 3,5% şi 6,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicala (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), transporturi aeriene, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de spectacole, culturale şi recreative;
  • între 1,0% şi 3,5% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea de mobilă, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, telecomunicaţii.

De asemenea, în sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învățământ (-2,2%), respectiv administrație publică (-0,4%).

În domenii precum sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a fost în ușoară creștere (+0,4%) comparativ cu luna precedentă.

ADVERTISEMENT
Tags: