News

Creștere explozivă a salariului minim! Va fi jumătate din salariul mediu, dacă proiectul trece de Parlamentul European

Salariul minim din statele UE, inclusiv România, ar putea înregistra o creștere semnificativă. Un proiect legislativ care stipulează majorarea acestuia la jumătate din salariul mediu se discută în Parlamentul European.
13.11.2021 | 16:56
Crestere exploziva a salariului minim Va fi jumatate din salariul mediu daca proiectul trece de Parlamentul European
ADVERTISEMENT

Joi, 11 noiembrie, Comisia de ocupare a forței de muncă (EMPL) a Parlamentului European (PE) a aprobat  raportul privind propunerea Comisiei Europene de directivă privind ”un salariu minim adecvat în Uniunea Europeană”. Raportul trebuie supus plenului PE.

Salariul minim ar putea crește în România. Va fi jumătate din salariul mediu, dacă proiectul trece de Parlament

Un criteriu orientativ aprobat de europarlamentari indică faptul că salariul minim statutar în statele membre UE, inclusiv România, ar urma să fie stabilit de către autoritățile naționale ghidându-se și după nivelul internațional recunoscut de 50% din salariul mediu și 60% din salariul median, scrie StartupCafe.

ADVERTISEMENT

Acest proiect legislativ a fost aprobat de europarlamentarii din Comisia pentru muncă (EMPL) și urmează a ajunge în plenul Parlamentului de la Bruxelles.

Dacă va trece de Legislativul UE, această directiv directivă NU va institui un salariu minim pe toată Uniunea Europeană, însă va veni cu o serie de criterii de care statele membre vor ține cont atunci când își stabilesc intern salariul minim pe economie.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, textul adoptat de Comisia EMPL din Parlamentul European prevede că ”nivelul recunoscut internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu net, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare a salariului minim în relație cu nivelul brut al salariilor”.

”Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salariului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut.

ADVERTISEMENT

Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar se situează sub acest nivel”, se precizează într-un amendament de compromis din Comisia de muncă a PE.

Cu cât ar putea crește salariul minim în România dacă directiva UE se va impune

În prezent, salariul minim net în România, adică cel pe care românii îl primesc în mână de la angajator, este de 1.386 de lei. Salariul minim brut este de 2.300 de lei.

ADVERTISEMENT

În cazul în care în țara noastră s-ar aplica reglementările discutate în PE, salariul minim ar crește cu câteva sute de lei.

Dacă ne referim la salariul mediu pe luna septembrie, care, conform INS, a fost de 5.732 de lei, 50% din salariul mediu ar însemna un salariu minim brut de 2.866 de lei.

Autoritățile au promis că de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România va crește la 2.550 lei pe lună. La un salariu minim brut de 2.550 de lei, angajatul va primi în mână un salariu net de 1.524 de lei.

ADVERTISEMENT