News

Zi grea pentru salvamontiști de Crăciun. 40 de persoane au avut nevoie de ajutor. „Echipamentul nu te face alpinist”

În prima zi de Crăciun, salvamontiștii au primit 34 de apeluri, iar 40 de oameni au fost salvați în urma operațiunilor derulate, unii dintre ei având nevoie de spitalizare.
26.12.2021 | 16:26
Zi grea pentru salvamontisti de Craciun 40 de persoane au avut nevoie de ajutor Echipamentul nu te face alpinist
ADVERTISEMENT

Dispeceratul Național Salvamont a anunțat că, în ziua de 25 decembrie, au fost primite 34 de apeluri în care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, transmite Digi24.

Cele mai multe intervenții, câte șase, au fost solicitate salvatorilor montani din Bușteni și Lupeni, iar la Sibiu salvamontiștii au intervenit de patru ori.

ADVERTISEMENT

Numărul persoanelor salvate este de 40 de persoane, iar 18 au fost duse de către Serviciul de Ambulanță sau de SMURD la spital, având  nevoie de îngrijiri  suplimentare.

600 de salvamontiști pregătiți de intervenție

Au fost mai multe cazuri de persoane blocate, rămase în munte și foarte multe accidente de pârtie, pentru că e sezon turistic full. Erau echipați corespunzător, dar nu cu experiența necesară pentru această perioadă. Echipamentul nu te face și alpinist.

ADVERTISEMENT

E bine să mergi la început cu ghid până când înveți ce tip de zăpadă se pretează, când e bine să stai acasă, sunt momente când vezi zăpada cum arată și atunci mai bine renunți. Asta te învață experiența de munte: când să faci ceva și când să amâni”, a declarat Ion Sănduloiu, șef al Salvamont Argeș.

Au existat și cazuri de turiști mai prudenți care, înainte de a se aventura pe munte, au sunat la Salvamont ca să ceară sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană.

ADVERTISEMENT

În aceste zile, în bazele de intervenție se vor afla circa 600 de salvamontiști pregătiți de intervenție în caz de nevoie, atât pe traseele montane mai dificile, cât și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.