Consiliul Local Brașov a adoptat o hotărâre prin care este reglementată activitatea din piețele agroalimentare astfel încât accesul la tarabe să fie acordat în primul rând producătorilor. De asemenea, va fi controlat și nivelul pesticidelor folosite de către aceștia, transmite Gândul.
Autoritățile locale din Brașov promit că vor elimina samsarii din piețe astfel încât accesul la tarabe să fie permis agricultorilor adevărați. Pentru a fi deosebiți de samsari, producătorii vor trebui să-și dea acceptul ca angajații primăriei să le verifice fermele, tarlalele, grajdurile și cotețele.
„Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în piețele din Braşov pot fi prioritizaţi producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru braşoveni. În acest sens, reprezentanţii Serviciului Pieţe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a afirmat viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu.
Noua modalitate de atribuire a locurilor de vânzare în piețe va fi implementată din luna iulie, iar pentru certificarea ca producător, fermierii vor trebui să-și dea acordul ca inspectorii primăriei să verifice suprafețele de teren pe care cultivă fructele și legumele, cantitățile obținute, iar în cazul fermierilor zootehniști, să fie verificate numărul de animale deținute.
Dacă verificările primăriei vor arăta că un vânzător de la tarabă nu este producător sau nu respectă standardele de calitate, va fi nu doar amendat, ci și lipsit de dreptul de a mai vinde marfă în piețele administrate de municipalitatea brașoveană.
Noile reguli vor permite și comercializarea de preparate culinare realizate din fructe și legume – compoturi, zacuscă, murături ș.a. – însă cu respectarea condiției ca ingredientele să provină tot din producția proprie, iar muncitorii să fie angajați ai producătorului.
Pentru garantarea autenticității produselor vândute, au fost impuse și reguli pentru etichetarea produselor, cu informații detaliate despre calitatea mărfii, originea ei și prețul de vânzare. Primăria Brașov speră astfel să elimine samsarii din piețele agroalimentare, care controlează tarabele și cumpără marfa de la producători la prețuri mici și apoi o vând mult mai scump.
Un proiect asemănător a fost anunțat și de către Primăria Sectorului 5 din București, prin intermediul lui Rareș Hopincă, city manager al acestei primării. Pe 6 iunie, Hopincă a spus că Piața Ferentari va intra într-un proiect-pilot, prin care doar producătorii vor avea acces la această piață.
„Pentru noi ar fi un mare, mare plus, dacă vom reuși să predăm, între ghilimele, această piață producătorilor, iar bucureștenii să știe că pentru un produs ieftin, curat și direct de la producători pot veni în Piața Ferentari”, a spus Hopincă.