Sport

Sancțiunile împotriva Rusiei gonesc jucătorii străini din campionatul de fotbal. Deprecierea rublei și presiunile Vestului, factori importanți

FIFA și UEFA au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei după declanșarea războiului în Ucraina, iar acest lucru ar putea duce la un exod important al jucătorilor străini din campionat.
02.03.2022 | 09:14
Sanctiunile impotriva Rusiei gonesc jucatorii straini din campionatul de fotbal Deprecierea rublei si presiunile Vestului factori importanti
FIFA și UEFA au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei după declanșarea războiului în Ucraina, iar acest lucru ar putea duce la un exod important al jucătorilor străini din campionat. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cele două foruri au hotărât să suspende din competiții până la noi ordine toate echipele din Rusia, atât cele de club, cât și cele naționale.

Jucătorii străini părăsesc fotbalul din Rusia pe fondul sancțiunilor

În urma acestei decizii, este foarte posibil ca echipele de fotbal din Rusia să-și piardă jucătorii străini, mulți dintre aceștia nemaidorind să continue fără miza competițiilor europene, iar alții sunt forțați de țările lor, membre al Uniunii Europene, și care sunt în total dezacord cu războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Site-ul playmaker24.ru susține că aproximativ 200 de jucători străini joacă în acest moment în fotbalul rusesc, majoritatea (133) sunt la cluburi din prima ligă. Aceștia ar putea părăsi Rusia fără consecințe financiare și juridice, dacă FIFA va accepta solicitarea FIFPro ca fotbaliștii să-și poată rezilia unilateral contractele.

Problema pe care rușii o ridică la acest capitol este faptul că echipele au cheltuit bani mulți pentru aducerea fotbaliștilor, nu vor mai putea beneficia de ei și astfel înregistrează pierderi financiare prin absența rezultatelor.

ADVERTISEMENT

”De exemplu, achiziția de străini asigură accesul în Liga Campionilor, iar de acolo își pot scoate banii investiți în achiziționarea acestor jucători. Cum vor fi rezolvate aceste probleme cu cluburile rusești? Ce propune FIFPro? Doar oferi jucătorului străin posibilitatea de a rupe contractul și de a pleca? Dar cum rămâne cu banii de transfer cheltuiți?”, se întreabă sursa citată.

Cluburile din Rusia, pregătite de procese

Jurnaliștii ruși merg mai departe și vorbesc despre faptul că această inițiativă este mai degrabă o oportunitate de a fura liber jucători din campionatul Rusiei. ”În ultimii 10 ani, cluburile noastre au cumpărat jucători de 1,7 miliarde de dolari. În sezonul de tranziție 2011-2012, cheltuielile s-au ridicat la 86,4 milioane de euro, iar un an mai târziu la 111,8 milioane.

ADVERTISEMENT

În iarna anului 2021, echipele din Rusia au cheltuit aproape 80 de milioane de euro pentru jucători noi, care a devenit a treia cea mai mare cifră din istoria ligii pentru mercato de iarnă. Nici măcar pandemia nu a deranjat. Iarna aceasta suma este aproape aceeași. Majoritatea acestor bani sunt cheltuiți pe străini.

Cu siguranță vor fi procese. Și nu numai cluburile noastre vor fi implicate în ele. Multe tranzacții sunt încheiate în așa fel încât plățile sunt eșalonate. Dar dacă un club pierde un jucător, atunci de ce va trebui să plătească tot transferul lui? Pretenții vor apărea și de la vânzător”, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Deprecierea rublei ar putea influența viitorul stranierilor

Un alt factor care ar putea duce la plecarea jucătorilor străini din Rusia este cursul de schimb al euro, care a crescut brusc pe fundalul evenimentelor din Ucraina. Cluburile au fost nevoite deja să fixeze cursul de schimb la aproximativ 90 de ruble pentru un euro.

Acesta este prețul la care euro va fi luat în calcul la plata salariilor și transferurilor în fotbalul rus. Dacă jucătorii simt că pierd mulți bani (acest lucru se poate întâmpla cu un alt salt brusc al monedei europene) și, în același timp, au oferte pentru sume mai mari în alte campionate, ar fi nerealist să fie păstrați.

Deocamdată, doar fotbaliștii ucraineni au cerut să nu mai joace pentru echipele din Rusia. Unul dintre ei este fundașul lui Zenit Sankt Petersburg, Yaroslav Rakitskiy, care a cerut câteva zile libere de la club. ”Atmosfera nu numai în interiorul clubului, ci și în țară este de așa natură încât orice persoană este îngrijorată și pune la inimă ceea ce se întâmplă. 

Yaroslav a cerut câteva zile libere pentru a-și rezolva problemele personale. Mâine (n.r. – miercuri) ar trebui să fie la antrenament. Mi-e greu să spun dacă Rakitskiy va mai juca pentru Zenit. Contractul său mai este valabil trei luni. Fiecare persoană ia propriile decizii. A cerut weekend liber, ce se va întâmpla mai departe? Nu știu”, a declarat Serghei Semak, antrenorul lui Zenit.

Sud-americanii nu vor părăsi campionatul Rusiei

Antrenorul german al formației Lokomotiv Moscova, Markus Gisdol, și-a reziliat de comun acord înțelegerea, motivând că nu poate lucra într-o țară care a declarat război unui stat independent. În schimb, alți doi tehnicieni străini, germanul Sandro Schwartz (Dinamo Moscova) și italianul Paolo Vanoli (Spartak Moscova), și-au exprimat deja dorința de a continua să lucreze în Rusia.

La capitolul jucători, columbianul Jorge Andres Carrascal Guardo de la ȚSKA Moscova nu este nici el dornic să ”fugă” din Rusia, la fel ca și brazilienii de la Zenit Sankt Petersburg. Dar cu Brazilia subiectul este separat, președintele acestei țări nefiind de acord cu sancțiunile împotriva Rusiei.

Și impresarul Dmitri Selyuk a vorbit despre posibila plecare a jucătorilor străini din campionatul Rusiei, însă nu crede că exodul va fi atât de mare. ”Nu cred că străinii vor pleca, cu excepția ucrainenilor care au plecat deja, dar acest lucru este de înțeles. Dacă ar fi altfel, aș fi surprins”, a declarat el, conform sovsport.ru.

De ce nu vor pleca străinii din fotbalul rus

Agentul a admis faptul că pe unii jucători care provin din țări membre ale Uniunii Europene se va pune presiune pentru a pleca din Rusia și i-a dat ca exemplu pe polonezii Grzegorz Krychowiak de la Krasnodar și Maciej Rybus de la Lokomotiv Moscova.

”Sunt de acord că sud-americanii sunt obișnuiți cu tot felul de conflicte, ceva se întâmplă periodic în țările lor. Dacă agentul jucătorului nu este un prost, de obicei toate salariile mari în moneda națională sunt fixate la cursul euro.

Și dacă contractul cuiva este altfel, de obicei există o clauză separată că, dacă moneda locală scade cu mai mult de 10%, clubul este obligat să despăgubească jucătorul pentru toate pierderile”, a mai spus Dmitri Selyuk.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care unul sau mai mulți jucători vor decide să plece, impresarul a răspuns: ”Nimic, clubul va pierde bani. Dar cred că nimeni nu va pleca, toată lumea are contracte bune. Vor spera că totul se va sfârși curând și pacea va domni”.

ADVERTISEMENT