News

Sanofi şi GSK reiau studiile clinice ale vaccinului anti-Covid. Când ar putea ajunge în UE

22.02.2021 | 16:02
Sanofi si GSK reiau studiile clinice ale vaccinului antiCovid Cand ar putea ajunge in UE
ADVERTISEMENT

Compania britanică GlaxoSmithKline (GSK) alături de laboratorul francez Sanofi au anunțat, luni, că reiau testele clinice la un vaccin anti-Covid la care lucrează încă din 2020.

Anunțul de la începutul acestei săptămâni vine în urma eşecului unei prime versiuni ale acestui produs, în toamnă. Cele două companii au mari speranțe că vor pune pe piaţă vaccinul în trimestrul patru al acestui an.

ADVERTISEMENT

Precedentul studiu al unui vaccin al celor două companii, prevăzut a fi gata în vara lui 2021, a relevat, în decembrie, o eficiență insuficientă a anticorpilor în cazul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani.

Se reiau studiile pentru un vaccin anti-Covid produs de Sanofi şi GSK

Luni, 22 februarie, laboratorul francez Sanofi a anunțat că lansează un nou test clinic de fază II al principalului său vaccin candidat împotriva Covid-19, dezvoltat împreună cu grupul britanic GSK, după eșecul unei prime versiuni, în toamnă, relatează CNBC.

ADVERTISEMENT

În cazul fericit în care rezultatele vor fi pozitive, cei doi giganți farmaceutici speră ca vaccinul lor să fie aprobat până în al patrulea trimestru, după ce obiectivul iniţial a fost prima jumătate a acestui an.

”Acest nou studiu de faza a doua va evalua potențialul unei formule rafinate de antigeni pentru a obține un răspuns imun optim, în special la adulții în vârstă”, se arată în comunicatul dat de Sanofi

ADVERTISEMENT

Pasul important al Sanofi/GSK vine la două luni distanță după ce, în decembrie, cele două companii anunțaseră public că studiile clinice de fază I şi II au arătat un răspuns imun insuficient la persoanele în vârstă.

Acest nou studiu va avea ca scop evaluarea siguranţei, toleranţei şi răspunsului imun al vaccinului la 720 de adulţi sănătoşi din Statele Unite, Honduras şi Panama.

ADVERTISEMENT

Vaccinul produs de Sanofi şi GSK utilizează aceeaşi tehnologie bazată pe proteine recombinate ca unul dintre vaccinurile gripale sezoniere Sanofi. Acesta va fi cuplat cu un adjuvant, o substanţă care acţionează ca un rapel al serului, realizat de GSK. Studiul va testa două doze administrate la distanţă de 21 de zile.

Sanofi şi GSK, contract de 300 de milioane de doze cu Uniunea Europeană

În cazul în care Sanofi și GSK vor avea succes cu studiile clinice ale vaccinului lor anti-Covid, aproximativ 300 de milioane de doze vor fi livrate în statele UE la finalul anului 2021

În septembrie 2020, Uniunea Europeană a semnat un contract privind achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK. Potrivit înțelegerii cu producătorii francez și britanic menționați, ce și-au unit forțele pentru a produce un vaccin bazat pe recombinare a proteinelor, UE va primi până la 300 de milioane de doze.

ADVERTISEMENT