News

Săptămâna de lucru a fost scurtată, salariul a rămas același. Măsurile luate de multe firme britanice, după un experiment de un an

Concluziile unui experiment de un an privind săptămâna de lucru de patru zile arată că majoritatea companiilor au ales să implementeze această politică.
23.02.2024 | 11:51
Saptamana de lucru a fost scurtata salariul a ramas acelasi Masurile luate de multe firme britanice dupa un experiment de un an
Săptămâna de lucru de patru zile este implementată de tot mai multe companii Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

La un an după ce s-a încheiat cel mai mare experiment din lume cu săptămâna de lucru de patru zile, marea majoritate a companiilor participante încă le permit angajaților să lucreze în regim de săptămână de lucru redusă, iar mai mult de jumătate dintre ele au trecut complet la noul program de lucru.

Mai puţine concedieri, angajările se fac mai uşor

Din iunie până în decembrie 2022, lucrătorii din 61 de companii din Regatul Unit au lucrat 80% din orele lor normale, pentru același salariu. În schimb, ei s-au angajat să facă 100% din munca lor, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 89% dintre aceste companii au încă implementată această politică și cel puțin 51% dintre companii au trecut complet la o săptămână de lucru de patru zile încă dinainte de sfârșitul anului 2023, potrivit unui raport publicat de unul dintre organizatorii experimentului.

Rezultatele studiului au fost publicate de Autonomy, un think tank care a început experimentul cu organizațiile nonprofit 4 Day Week Global și 4 Day Week UK Campaign, în parteneriat cu cercetători de la universitățile Cambridge, Oxford și Boston College.

ADVERTISEMENT

Efectele reducerii programului de lucru au fost extrem de benefice pentru angajați și companiile acestora, potrivit raportului. Angajații au raportat că se bucură de o sănătate fizică și mentală mai bună, de un echilibru mai bun între muncă și viața privată, de satisfacție generală în viață și că sunt mai puțin epuizați la sfârşitul săptămânii de lucru.

“Aceste efecte sunt reale și de lungă durată”, spune Juliet Schor, profesor de sociologie, unul dintre cei care i-a chestionat pe lucrătorii care au participat la experiment.

ADVERTISEMENT

Managerii și directorii generali a 28 de companii care au acceptat să răspundă la întrebările ulterioare spun că săptămâna de lucru de patru zile a avut un impact pozitiv asupra companiei lor. Jumătate dintre companii au avut o rotație mai mică a personalului, o treime au constatat că angajarea de oameni noi este mult mai ușoară, iar 82% au raportat efecte benefice asupra bunăstării angajaților.

Raportul evidențiază, de asemenea, metodele pe care organizațiile le-au folosit pentru a gestiona săptămâna de patru zile, inclusiv noi modalități de organizare a şedinţelor și stabilirea priorităților.

ADVERTISEMENT

Aproape jumătate din cele 61 de companii care au participat la acest experimen activează în sectoarele de marketing și publicitate, servicii sau sunt organizaţii non-profit. Restul acoperă o gamă largă de industrii, inclusiv construcții, producție, comerț cu amănuntul, asistență medicală și divertisment.

În ultimii ani angajații au susținut din ce în ce mai mult scurtarea săptămânii de lucru, mai ales după ce milioane de angajați au experimentat munca de la distanță în timpul pandemiei și au încetat naveta, economisind astfel timp și bani.

ADVERTISEMENT