Life

Săptămâna Luminată 2022. Cinci lucruri pe care nu este bine să le faci

Săptămâna Luminată 2022. Este săptămâna care urmează după Paște și sunt câteva tradiții și obiceiuri pe care creștinii ortodocși ar trebui să le respecte. Iată ce nu e bine să faci!
24.04.2022 | 18:57
Saptamana Luminata 2022 Cinci lucruri pe care nu este bine sa le faci
Săptămâna Luminată 2022: ce nu e bine să faci. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Săptămâna Luminată este cea care urmează după sărbătoarea Învierii Domnului, iar anul acesta începe pe 25 aprilie 2022. Sunt câteva tradiții și obiceiuri de care credincioșii ar trebui să țină cont în aceste șapte zile.

Săptămâna Luminată 2022, tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci

Există numite tradiții și obiceiuri pe care creștinii ortodocși le respectă cu strictețe în Săptămâna Luminată, dar și câteva interdicții. Această săptămână marchează începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Sfintele Paști, de Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh), care anul acesta pică pe 12 iunie.

ADVERTISEMENT

În marțea din Săptămâna Luminată nu ar trebui să se lucreze. În plus, nu se spală, nu se calcă și nu se face curat în casă. De obicei, femeile din anumite zone rurale dau de pomană în această zi vin roșu și pască rămasă de la Paște.

Miercurea din această săptămână se mai numește și Sfânta Mercurie. Bărbații merg să muncească la câmp. Trebuie menționat că femeile nu au voie să muncească. Tradiția spune că munca de “nunta șoarecilor” poate aduce rozătoarele în casă, dar și a te lipsi de bucate pe masă tot restul anului.

ADVERTISEMENT

Joia se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Nu e bine să muncești în această zi, altfel se spune că aduci nenorocul asupra casei și seceta și dăunătorii în livezi.

În vinerea din Săptămâna Luminată (Vinerea Scumpă), biserica sfințește din nou fântânile, după slujba de seară. Este și sărbătoarea Izvorul Tămăduirii în această zi.

ADVERTISEMENT

Credincioșii mai trebuie să știe că nu se fac metanii în biserică până la Rusalii, ci doar închinăciuni.

Alte tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată

Este important de menționat că nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice în Săptămâna Luminată. Aceste slujbe vor fi reluate după Duminica Tomii, care pică pe 1 mai 2022. De asemenea, și slujbele de înmormântare sunt înlocuite de slujba Învierii în această săptămână.

ADVERTISEMENT

În marțea din Săptămâna Luminată au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. După ce este sfărâmat, se așază într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar.

Acest Agneț va fi folosit pe parcursul întregului an pentru împărtășirea bolnavilor sau a credincioșilor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt zile cu “harți”. Potrivit Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada dintre Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii) este “dezlegare la pește”.

Se spune că cei care mor de Paște sau în Săptămâna Luminată vor ajunge direct în rai, indiferent de păcatele comise. Potrivit credinței, lumina și ușile raiului sunt deschise, în timp ce ușile iadului sunt închise. Cei care se nasc în această săptămână se spune că vor fi norocoși.

ADVERTISEMENT