News

Șapte britanici vaccinați cu AstraZeneca au murit din cauza cheagurilor de sânge. Decizia autorităților de la Londra

03.04.2021 | 13:53
Sapte britanici vaccinati cu AstraZeneca au murit din cauza cheagurilor de sange Decizia autoritatilor de la Londra
ADVERTISEMENT

Agenția britanică de reglementare a medicamentelor (MHRA) a anunțat că s-au constatat 30 de cazuri de formare de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu serul produse de AstrZeneca, dintre care șapte s-au soldat cu moartea pacienților.

Din 24 martie, MHRA a obținute date legate de 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală şi alte opt cazuri de tromboză asociate cu lipsa de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate, transmite France Presse, preluată de către News.ro.

ADVERTISEMENT

În pofida acestor date, autoritățile sanitare britanice nu intenționează să restricționeze utilizarea vaccinului AstraZeneca.

„Beneficiile AstraZeneca depășesc riscurile”

Riscul de a avea acest tip de cheaguri de sânge este foarte scăzut”, a declarat directorul MHRA, June Raine. „Beneficiile vaccinurilor Covid-19 continuă să depăşească riscurile, vaccinarea fiind singurul mod eficient de a reduce decesele şi formele severe ale bolii”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

Examinarea noastră aprofundată a acestor rapoarte continuă”, a spus June Raine, precizând că MHRA nu a primit niciun raport similar cu privire la vaccinul dezvoltat de Pfizer / BioNTech.

În cursul acestei săptămâni, Germania a anunțat că nu  va mai utiliza vaccinul AstraZeneca la persoanele cu vârsta de sub 60 de ani.

ADVERTISEMENT

O decizie similară a luat, vineri, și Olanda. Agenția de monitorizare a medicamentelor Lareb a precizat că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă cu număr scăzut de trombocite după vaccinările cu vaccinul AstraZeneca, inclusiv la o femeie care a murit, evenimentele având loc la 7 până la 10 zile după vaccinare, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Sunt femei între 25 şi 65 de ani. Trei paciente au prezentat embolii pulmonare extinse. Una a murit şi una a avut, de asemenea, o hemoragie cerebrală”, a transmis Lareb.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Olanda. Circa 10.000 de programări pentru vaccinări urmează să fie anulate în urma deciziei de suspendare a utilizării vaccinului. Până acum, 1,2 milioane de olandezi s-au îmbolnăvit cu Covid-19, iar 16.500 dintre ei au murit.

ADVERTISEMENT