Life

Sărbătoare cu cruce roșie, 25 martie: Buna Vestire 2023. Ce trebuie să ai pe masă ca să-ți meargă bine

Sărbătoare cu cruce roșie pe 25 martie. Creștinii sărbătoresc Buna Vestire sâmbătă, iar cei care țin post se bucură de dezlegare la pește.
24.03.2023 | 19:30
Sarbatoare cu cruce rosie 25 martie Buna Vestire 2023 Ce trebuie sa ai pe masa ca sati mearga bine
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Sursă foto: Crestinortodox.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Buna Vestire este sărbătorită anual la data de 25 martie. Sărbătoarea are cruce roșie în Calendarul Ortodox și este încărcată de numeroase tradiții și obiceiuri. De asemenea, aceasta este ziua în care se dă dezlegare la pește pentru cei care țin post.

Ce trebuie să ai pe masă de Buna Vestire

Și totuși ce semnifică Buna Vestire și de ce este atât de importantă această sărbătoare? Ea mai este denumită în popor și Blagoveştenie. Practic vorbim despre ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a dat Fecioarei Maria vestea va avea un copil și anume pe Fiul lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

De ce este sărbătorită pe 25 martie? Data este fixă în condițiile în care nouă luni mai târziu este sărbătorit Crăciunul, adică nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Iar pentru sărbătoarea este atât de importantă, creștinii care țin post se bucură de dezlegare la pește.

Iar acest lucru se întâmplă indiferent de ziua în care Buna Vestire pică. Un lucru interesant, prezentat de preotul Paul Tudorache de la biserica este cel legat de masa de Buna Vestire. Cei care au pește pe masă se bucură de belșug, dar și de bucurie în suflet.

ADVERTISEMENT

”Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare, cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă“, a explicat părintele Tudorache, potrivit Adevărul.

Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate pe 25 martie

Ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecte creștinii pentru a le merge bine tot anul? Pe 25 martie se numără de câte ori cântă cucul. Se spune că în acest mod descoperim câți ani mai avem de trăit. De asemenea, tradiția populară spune că în ziua de Buna Vestire, în zona Bucovinei, nu se pun ouă la cloșcă.

ADVERTISEMENT

S-ar putea ca puii să iasă cu două capete și patru picioare, spune o verbe veche. În ceea ce privește dezlegarea la pește, cei care mănâncă pește pe 25 martie se spune că ajung să se simtă tot anul ca peștele în apă. Tot în această zi sfântă este bine să punem pâine și sare sub pragul casei. Se spune că acestea sunt hrana îngerilor și de altfel aduc și sporul în locuința noastră.

Printre altele de Buna Vestire se fac și previziuni meteorologice. Se spune că așa cum va fi vremea pe 25 martie, aşa va fi şi în ziua de Paște. Dincolo de aceste lucruri însă, există și ai multe activități care sunt complet interzise. Astfel, de Buna Vestire, pescarii nu trebuie să arunce mămăligă în apă. Dacă se întâmplă acest lucru, se spune că peștii vor ajunge să moară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe 25 martie este interzisă cearta, dar și supărarea. În această zi de mare sărbătoare trebuie să fim veseli.  În caz contrar, întreg anul ar putea fi unul trist pentru noi ori plin de necazuri.

ADVERTISEMENT