Pe 14 ianuarie 2024 e trecută o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox. Este vorba despre pomenirea unei sfinte al cărei nume îl poartă și o fostă primă doamnă a țării și l-a avut, de asemenea, o îndrăgită poetă.
Sărbătoare pe 14 ianuarie. Despre ce sărbătoare e vorba? Ei bine, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Nina, recunoscută pentru minunile sale și sacrificiile pe care le-a făcut pentru credința sa în Dumnezeu. Numele Nina, deși nu e la fel de răspândit, îl putem regăsi la fosta primă doamnă a României, Nina Iliescu (soția lui Ion Iliescu) sau regretata poetă Nina Cassian.
Sfânta Nina s-a născut în Capadocia (Turcia) în anul 290 și are rudă cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Când avea 12 ani, potrivit creștinortodox.ro, Nina a fost crescută de stareța Niofora, întrucât tatăl ei devenise pustnic, iar mama se preocupa de soarta celor amărâți, dedicându-le tot timpul.
Sfânta Nina a cunoscut cu exactitate cuvintele Sfintei Scripturi și, la un moment dat, a aflat despre „Cămașa lui Hristos”. Haina se află și azi în catedrala Svetitskhoveli din orașul Mtskheta (Georgia). S-a închinat încă din tinerețe acestui veștmânt sfânt. Apoi, i s-a rugat Fecioarei Maria, care i s-a arătat de câteva ori în vis. A făcut-o să se simtă protejată de dușmani și de tentațiile nefirești, după cum relatează istoricii despre viața acestei sfinte.
Maica Domnului i-ar fi poruncit Sfintei Nina să plece în Georgia pentru a-i învăța pe oameni Evanghelia și să găsească sfânta cămașă a lui Iisus. În visul în care i s-a arătat Fecioara, Sfânta Nina ținea în mână o cruce. Când s-a trezit, a văzut crucea cu adevărat în mâna ei. Obiectul este considerat o dovadă în plus a credinței. Crucea respectivă e păstrată la loc de cinste în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Sion, în Tiflida Georgiei.
Sărbătoare pe 14 ianuarie 2024: Sfânta Nina l-a convertit la creștinism pe cel care conducea sinagoga din Abiatar, a scos demonii din soția împăratului Miran, împărat căruia se spune că i-a redat vederea. În urma minunii săvârșite de Sfânta Nina, Împăratul Miran a renunțat să se mai roage la idoli falși sau alte zeități și a luat drumul dreptei credințe.
Sfânta Nina i-ar fi lăsat o scrisoare plină de însemnătate Împăratului Miran în care ar fi spus astfel: „Împărăţia ta să aibă pururea binecuvântarea lui Dumnezeu, ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi ocrotirea Sfintei Cruci. Eu, ca o străină şi trecătoare, plec de acum din această lume.
Voi urma calea părinţilor mei. Trimite-mi, te rog, pe episcopul Ioan, ca să mă pregătească pentru călătoria spre veşnicie. Ziua morţii mele este aproape“.