News

Topul parlamentarilor invizibili. Cine sunt deputații care nu au luat niciodată cuvântul în 2022

Un nou grup parlamentar își face loc în politica românească, cea a aleșilor care nu cuvântă. Ei sunt deputații care au luat cuvântul doar la depunerea jurământului.
24.12.2022 | 09:48
Un parlamentar își verifică telefonul în timpul unei ședințe de plen / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România are 465 de parlamentari, dintre care 330 sunt deputați. Fiecare câștigă 18.720 de lei brut, însă indemnizația crește dacă deputații sau senatorii ocupă funcții sau activează în comisii parlamentare. Un studiu realizat de Europa Liberă arată faptul că efortul bugetar pentru fiecare parlamentar ajunge la aproximativ 10.000 de euro pe lună, incluzând aici sume forfetare, cheltuieli de deplasare, locuință, etc.

PNL, partidul cu cei mai mulți deputați ”invizibili”

FANATIK vă prezintă lista deputaților invizibili din Parlamentul României. Este vorba despre 12 aleși care nu au vorbit niciodată de la tribuna parlamentului, cu excepția momentului în care au depus jurământul de credință. Practic, după doi ani și jumătate de mandat, aceștia nu au vorbit mai mult de 40 de secunde.

ADVERTISEMENT

Pe unii dintre ei îi găsim activi în ceea ce privește propunerile legislative, alții au formulat întrebări și interpelări în scris, dar cei mai mulți s-au ”ascuns” prin diverse comisii sau grupuri de prietenie cu alte țări.

Cei mai mulți deputați ”necuvântători” au ajuns în parlament pe listele PNL, respectiv 5 deputați. Locul secund este împărțit ”frățește” de PSD, UDMR și USR, fiecare cu câte 2 deputați, în timp ce Uniunea Sârbilor din România are un unic reprezentant, care a păstrat tăcerea din 2020 până astăzi.

ADVERTISEMENT

Norbert Apjok, cel mai relaxat deputat din Parlamentul României

Cel mai ”liniștit” dintre deputați a fost Norbert Apjok, de la UDMR, care după depunerea jurământului a mai avut o singură declarație politică în scris și două interpelări. Cel mai mult timp își petrece în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și petiții, unde activează din februarie 2021. Înainte de asta, el a mai făcut parte din Comisia pentru învățământ și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

Liberalul Costel Barbu, zero prezențe în tribuna parlamentului

Costel Barbu de la PNL nu a vorbit deloc, în schimb și-a pus semnătura pe 27 de propuneri legislative, din care 4 au fost promulgate în legi. Barbu face și el parte din Comisia pentru abuzuri, dar și din cea pentru sănătate și familie. În plus, el este membru în trei grupuri de prietenie cu alte state: Ungaria, Polonia și Senegal.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul sârbilor din România a vorbit 27 de secunde, când a depus jurământul

Ognean Crîstici reprezintă sârbii din România și în afară de depunerea jurământului, el a mai avut 33 de propuneri legislative, din care 7 s-au transformat în legi. Crîstici are însă și circumstanțe atenunante, el fiind membru în Delegația permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est. Reprezentantul Uniunii Sârbilor din România își mai face timp să meargă la Comisia pentru învățământ și în cea pentru știință și tehnologie, unde este secretar din noiembrie 2022. Crîstici a vorbit 27 de secunde de la tribuna Parlamentului României.

Daniel Constantin, prieten cu arabii, dar și cu americanii

Daniel Constantin
Daniel Constantin a ajuns deputat PNL / Foto: Daniel Constantin Facebook

Liberalul Daniel Constantin nu a luat niciodată cuvântul în Camera Deputaților dar și-a trecut în CV 4 legi promulgate, dintr-un total de 26 de propuneri legislative. În plus, el mai are o interpelare și este membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Constantin mai este secretar al grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Hașemit al Ioradniei și membru în alte trei: cu Republica Africa de Sud, cu Regatul Unit al Marii Britanii și cu Emiratele Arabe Unite.  Nu în ultimul rând, deputatul face parte din grupul PRO-America.

ADVERTISEMENT

USR-istul cu cea mai slabă ”subțire” activitate în plen

Andrei-Iulian Drancă de la USR a păstrat tăcerea timp de doi ani, însă este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Suedia, Cambodgia și Croația. El a redactat 3 declarații politice, are un proiect de hotărâre inițiat, 7 întrebări și interpelări și 74 de propuneri legislative, din care 10 au fost promulgate în legi. În plus, Drancă a luat parte la 9 moțiuni.

Bogdan Gheorghiu de la PNL, 6 legi promulgate în doi ani

PNL-istul Bogdan Gheorghiu are la activ 32 de propuneri legislative, din care 6 au fost promulgate legi și o interpelare. În timpul în care nu a vorbit de la tribuna parlamentului, el a activat ca secretar în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă și ca membru în grupurile de prietenie cu Irlanda și Regatul Țărilor de Jos.

Nicu Niță, deputatul cu mai multe moțiuni decât luări de cuvânt

Nicu Niță de la PSD a evitat vorbitul în public, dar a depus un număr de 32 de declarații politice în scris, 13 interpelări și 65 de propuneri legislative, din care 12 au devenit legi. Niță este secretar în comisia pentru agricultură și, în rest, strânge relațiile cu Cambodgia, Vietnam și Uruguay. De asemenea, el a participat la 5 moțiuni.

UDMR-istul care a vorbit 37 de secunde

Nagy Szablocs de la UDMR a fost o prezență foarte discretă la microfonul Camerei Deputaților, dar se poate lăuda cu 40 de propuneri legislative, din care 11 au fost promulgate legi. El este supleant la delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și este membru în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, precum și din Comisia pentru știință și tehnologie. În rest, el este un bun prieten al statelor Qatar, Kuwait și Sri Lanka. Timpul petrecut la tribuna parlamentului: 37 de secunde.

Alexandru Popa de la PNL strânge legăturile cu Republica Kârgâză

Alexandru Popa, deputat PNL, s-a mulțumit, de asemenea, să asiste la ședințele de plen și să depună declarații politice în scris (în număr de 40). Popa se laudă cu 34 propuneri legislative, din care 4 au fost promulgate și cu 12 interpelări. Liberalul face parte din Comisia pentru agricultură și din grupurile de prietenie cu Republica Kârgâză, Lituania și Letonia.

Tânăra PSD-istă Peța Ștefănescu preferă declarațiile în scris

Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu
Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu aduce un plus de culoare în Parlamentul României / Foto: Eliza Ștefănescu Facebook

Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu este un alt deputat PSD care nu a scos niciun cuvânt de la tribuna Parlamentului, în ultimii doi ani. În schimb, ea s-a dovedit un bun om de echipă, participând la 5 moțiuni și 43 de propuneri legislative, din care 7 au devenit legi. Social-democrata a avut o singură interpelare și 10 declarații politice depuse în scris. În rest, tânăra deputată își petrece timpul prin comisii, precum cea pentru drepturile omului, de administrație publică și juridică. Peța Ștefănescu este prietena Thailandei, Irlandei și Cehiei.

Eugen Terente, preocupat în tăcere de schimbări legislative

Eugen Terente, deputat USR, nu a scos niciun cuvânt în plen, dar are la activ 106 propuneri legislative, din care 10 au fost promulgate ca legi. El și-a mai trecut în CV un proiect de hotărâre și 9 moțiuni. Terente este secretarul Comisiei pentru mediu și mai face parte din Comisia pentru drepturile omului. În plus, el este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Irlanda, Pakistan și Iordania.

Liberalul Cozmanciuc, record la interpelări

Liberalul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc este un adevărat campion al interpelărilor, având 251 la activ, însă a luat cuvântul o singură dată, când a depus jurământul. Cozmanciuc mai are 54 de declarații politice depuse în scris și 70 de propuneri legislative, din care 12 promulgate în legi. Deputatul PNL este supleant în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și face parte din două comisii: de apărare și de mediu. Patru țări din lume se pot baza pe prietenia parlamentarului român: Georgia, Turcia, Muntenegru și China.

ADVERTISEMENT
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua...
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua să crească în urma încălzirii globale
Ce lovitură pentru Real Madrid! Florentino Perez l-a convins pe celebrul antrenor și...
Ce lovitură pentru Real Madrid! Florentino Perez l-a convins pe celebrul antrenor și au bătut palma
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Cum se menţine Gigi Becali într-o formă excelentă la 65 de ani. Alimentul...
Cum se menţine Gigi Becali într-o formă excelentă la 65 de ani. Alimentul pe care-l mănâncă absolut în fiecare zi de ani de zile
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
Românii nu mai vor să muncească în străinătate, nici măcar temporar
Românii nu mai vor să muncească în străinătate, nici măcar temporar
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Scandal monstruos între Maria Ilioiu și Bianca Giurcă de la Insula Iubirii: ”Ești...
Scandal monstruos între Maria Ilioiu și Bianca Giurcă de la Insula Iubirii: ”Ești fake din cap și până-n picioare. M-ai copiat. Dacă te prind îți rup părul ăla...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!