Life

Satul din România care a fost acoperit complet cu apă toxică. Locul arată incredibil

O așezare din munții Apuseni a devenit istoriE după ce a fost ”înghițită” de un lac artificial cu nămol toxic. Cum arată în prezent și câți oameni mai stau acolo.
15.07.2022 | 20:00
Satul din Romania care a fost acoperit complet cu apa toxica Locul arata incredibil
Localitatea din România înghițită de un lac artificial. Cum arată acum. Sursa foto: captură video Youtube
ADVERTISEMENT

Satul din România care a fost acoperit complet cu apă toxică se numește Geamăna și avea să fie tranformat radical în perioada regimului comunist. Locul arată incredibil și numai turla Bisericii se poate zări.

Localitatea din România înghițită de un lac artificial. Cum arată acum

Satul Geamăna din munții Apuseni adăpostea în perioada lui Nicolae Ceaușescu peste 400 de case, care aveau să fie expropriate din cauza carierei de cupru de la Roșia Poieni. Localnicii s-au mutat treptat pentru a scăpa de invazia sterilului.

ADVERTISEMENT

În anul 1977 fostul președinte comunist dădea drumul exploatării de cupru, care la vremea aceea era cea mai mare din Europa. La începutul anilor 1980 trăiau în zonă peste 1.000 de persoane, dar 6 ani mai târziu erau și mai puțini.

Căsuțele moțești, răsfirate de-a lungul a câțiva kilometri în jurul lacului aveau să fie înghițite de nămol. În prezent, se poate observa doar turla bisericii din sat care a rămas să le amintească celor 20 de suflete de acolo de vechea localitate.

ADVERTISEMENT

Satul Geamăna. Povestea unui localnic din munții Apuseni

Satul este acoperit complet de lacul artificial în care au rămas toate reziduurile contaminate ale minei. Traiul nu este deloc plăcut pentru oamenii din zona respectivă, apa fiind toxică, plină de cianură și alte substanțe chimice.

„Primul sămn rău o fost atunci când au început să se uşte cireşii, vişinii. Or fi sâmţit de la bun început otrava care atunci era doar sub pământ. Ce vă săpui se petrecea pe la sfârşitul anilor 1970.

ADVERTISEMENT

Apoi, pâraiele ce curgeau pe aici s-au înroşit rând pe rând, ca şi când torni în ele sânje. Uite aşa am ajuns să vedem pâraiele aste otrăvite, cum se duce la fund casă după casă, cârciuma unde se adunau oamenii satului şi apoi şi biserica.

După cum vedeţi se scufundă şi ea. După mine satul va fi mort, când biserica va fi acoperita de tot de steril. Aice o fost satul Şasa, o mai rămas din el 4 căsi, în Trifeşti mai sunt 5 căsi. Totul s-a distrus.

ADVERTISEMENT

Sunt sate care nu mai există pe hartă, numai atâta că stau în ele oameni uitați de lume cum sântem noi, câteva suflete aici”, a povestit unul dintre locuitorii satului Geamăna, notează historia.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: