News

Satul din România în care trăiește un singur om. Bărbatul merge pe jos 6 kilometri ca să-și ia o pâine. Localitatea e aproape de București

Satul din România ținut pe hartă de un singur om, nu departe de București. Ion Săraru străbate 6 kilometri ca să-și ia o pâine dar nu vrea să plece
16.03.2024 | 11:50
Satul din Romania in care traieste un singur om Barbatul merge pe jos 6 kilometri ca sasi ia o paine Localitatea e aproape de Bucuresti
Ion Săraru a rămas singurul suflet din satul Merdelea, în județul Prahova / Foto: captură, Observatorul Prahovean
ADVERTISEMENT

Singurul locuitor din satul Merdeala, din județul Prahova, este Ion Săraru. Are peste 70 de ani dar nu vrea să plece și spune că „așa i-a fost scris, iar acum e prea târziu să mai dea pagina”.

Satul fantomă

Satul Merdeala și povestea lui Ion Săraru sunt încă o pagină în istoria localităților de populate din România. Altădată sate pline de viață, foarte multe au rămas de ani de zile părăsite, bătrânii au murit iar cei tineri au plecat la oraș.

ADVERTISEMENT

Sărăcia, lipsa de perspective și-au spus cuvântul. La fel cum este în Merdeala (comuna Posești, în județul Prahova), multe din satele României au ajuns acum localități fantomă, în care mai trăiesc doar câteva suflele.

Sau chiar unul, în Merdeala, de unde Ion Săraru spune că nu vrea să plece. La peste 70 de ani, Săraru s-a împăcat cu soarta și cu singurătatea. Bătrânul spune că a avut o copilărie frumoasă în micul sat Merdeala, invocând o localitate plină de viață, populată, erau zeci de case.

ADVERTISEMENT

Fără apă, fără curent, fără vecini

Dar, cu trecerea anilor, sătenii au plecat unul câte unul, până când în Merdeala a rămas numai el, Ion Săraru. Apă curentă nu are, doar o fântână, nici curent electric, doar o sobă, o curte, fără televizor, doar un radio pe baterii. În jur nu mai este nimeni, nici un vecin, nici un cunoscut.

Ca să-și cumpere cele necesare Ion Săraru trebuie să meargă șase kilometri dus întors până la Posești. În rest, are grijă de animelele din curte de pe urma cărora trăiește, spune primarul din Posești, Valentin Spătărelu, scrie Observatorul Prahovean.

ADVERTISEMENT

A rămas cu animalele

„A fost om vrednic nea Ion la viața lui, a lucrat la fostul CAP. A muncit, dar acum, la bătrânețe, a rămas cu animalele. Nu a vrut niciodată să plece din casa în care s-a născut și a trăit peste șapte decenii.

I-au murit toți cei pe care i-a avut. Un frate, o cumnată, părinții demult… A rămas doar el. E un om liniștit, respectuos, care își vede de viață, acolo, izolat în lumea lui”, a spus Spătărelu.

ADVERTISEMENT

Ion Săraru mai schimbă o vorbă cu cineva doar când ajunge în comună, să mai cumpere câte ceva, o pâine, medicamente. Primarul Valentin Spătărelu a spus că, în situația actuală, nu se mai justifică o investiție în satul Merdelea. Pentru ce?

„E doar un drum de pământ și atât. Pentru ce, sau mai bine, zis, pentru cine utilități? Odată cu nea Ion, satul ăsta o să dispară”, a spus edilul.

ADVERTISEMENT