News

Localitatea în care autorităţile nu ajung nici măcar de alegeri: “S-au aruncat pliante din elicopter”

20.10.2020 | 02:00
Localitatea in care autoritatile nu ajung nici macar de alegeri Sau aruncat pliante din elicopter
Sat uitat de lume. Oamenii își riscă viața în fiecare zi pe un pod periculos. Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Localitatea în care autorităţile nu ajung nici la alegeri. Unii oameni se plâng că n-au găsit brânză cu mucegai la supermarket, alții trăiesc la capătul lumii într-o comună din România. În această situație se regăsesc aproximativ 150 de persoane care locuiesc în satul Frăsinet din județul Buzău.

Nu există cale de acces pentru mașini decât pe un pod extrem de periculos sau prin râu – dacă acesta nu are debit mare.

ADVERTISEMENT

În Frăsinet timpul s-a oprit în loc. Pe aici nu trece nimeni să ridice gunoiul, dar la alegeri s-a făcut campanie cu elicopterul. FANATIK îți arată scene rupte parcă dintr-un alt univers. E un tablou care n-ar trebui să existe într-o țară din Uniunea Europeană.

Singura cale de acces este pe un pod periculos

FOTO: Fanatik
FOTO: Fanatik

”Nu pică, domne, nimeni n-a pățit nimic”, ne-a asigurat un localnic. ”Pe aici trec și mașini mari care fură lemne din pădure”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Podul, lung de 150 de metri, este o improvizație inginerească plină de riscuri. Plăci mari de fier se ridică câțiva centimetri în momentul în care trec mașinile. În anumite locuri, printre bucățile de fier, se zărește pământul.

FOTO: Fanatik
FOTO: Fanatik

”Minunea” din Calvini, care leagă comuna de satul Frăsinet, se unduiește în sus și-n jos sub greutatea autovehiculelor. Te simți ca într-o barcă care se mișcă ușor pe valuri. Dar oamenii n-au altă soluție. Aici trăiesc aproximativ 150 de persoane. Sunt peste 50 de gospodarii rupte de lume.

ADVERTISEMENT

Cei care nu vor să simtă această experiență rară, ajung să traverseze prin râu cu mașinile, atunci când se poate face acest lucru.

Foto: Fanatik

Nu există niciun magazin alimentar, iar gunoiul nu se ridică niciodată de aici. Oamenii din sat, dar și din alte zone din apropiere, ajung să arunce deșeurile în albia râului. Acesta era aproape secat când echipa FANATIK a fost în zonă. Situația era sinistră. Verde peste tot în depărtare, iar la ”picioarele” naturii – mormane de gunoi. Ele zac acolo de mult timp.

ADVERTISEMENT
Foto: Fanatik
FOTO: Fanatik

La alegeri s-a făcut campanie din elicopter

Podul dintre lumi se află într-o comună din județul Buzău. Unul din localnici ne-a povestit că înainte de alegeri, ”timp de 3 zile”, a zburat un elicopter care îndemna sătenii să voteze.

”S-au aruncat pliante din elicopter”, ne-a declarat un bătrân. Apoi a început să râdă.

Frăsinet face parte din comuna Calvini. Ea este formată din satele Bâscenii de Jos, Bâscenii de Sus, Calvini (reședința), Frăsinet și Olari. La recensământul din 2011, populația totală era de 4.536 de locuitori.

La alegerile din 27 septembrie s-au prezentat 65,25% dintre alegători – 2372. Valeriu Bîtu, susținut de PNL, a câștigat la limită în fața fostului primar. Pierduse alegerile de acum patru ani pentru 176 de voturi.

Alegeri locale Calvini 2020: 

  • Valeriu Bîtu – PNL – 43.91% – 962 voturi
  • Curelea Nedelcu Nicolae – PSD – 36.7 – 804 voturi

Alegeri locale Calvini 2016:

  • Curelea Nedelcu Nicolae – PSD – 49.21% – 1002 voturi
  • Valeriu Bîtu – PNL – 40.06% – 816 voturi

Alegeri locale Calvini 2012:

  • Curelea Nedelcu Nicolae – PDL – 40.40% – 817 voturi
  • Bănică Vasile – PSD – 38.87% – 786 voturi

Comuna poartă această denumire de la niște coloniști sași din Ungaria, reformați de confesiune calvină. Ei au fost refugiați din cauza persecuțiilor. Au fondat satul Calvini în secolul XVII.

Podul periculos se află în județul Buzău. Poți trăi această experiență inedită în Frăsinet, la aproximativ 140 de km de București și 115 km de Brașov.

ADVERTISEMENT