News

Satul unic din România care a fost retrocedat unei singure familii. Cum a fost posibil așa ceva

Satul unic din România care a fost retrocedat unei singure familii. După 17 ani de procese, o familie deține aproape 9000 de hectare de teren, practic întregul sat.
20.04.2023 | 21:00
Satul unic din Romania care a fost retrocedat unei singure familii Cum a fost posibil asa ceva
Satul unic din România care a fost retrocedat. Foto: Adevărul
ADVERTISEMENT

Satul unic din România care a fost retrocedat unei singure familii. După 17 ani de procese, o familie a obținut aproape 9000 hectare de teren. Este vorba de o situație din Nadăș, județul Arad. De 17 ani, locuitorii din sat se luptă cu o familie pentru a-și primi înapoi pământurile, care au fost retrocedate aparent legal unei familii.

Satul unic din România care a fost retrocedat unei singure familii

În satul respectiv locuiesc 700 de oameni, însă în urmă cu 20 de ani pământurile lor au fost retrocedate unei singure familii. Conform Observatornews.ro, o judecătorie a decis inițial să recunoască acest drept la retrocedare, însă oamenii din sat sunt nemulțumiți.

ADVERTISEMENT

Familia care a primit aproape 9000 de hectare de teren ar fi urmașa unui mare grof din zonă. Mai mult familia respectivă a intrat în posesia unei clădiri cu 6 apartamente din Arad, după ce ar fi demonstrat că i-au îngrijit pe urmașii grofului. Cu toate acestea, actele nu ar fi tocmai în regulă și cei care au primit cele 9000 hectare de teren le-ar putea pierde, potrivit anchetatorilor.

”În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpaţi, în calitate de moştenitori: reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8.743 ha teren cu vegetaţie forestieră, păşuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localităţii Nadăş, judeţul Arad, şi restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente şi terenul aferent, situate în municipiul Arad”, arată anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pe rol există o cauză penală de instigare la abuz în serviciu și de abuz în serviciu, totul legat de modul în care s-a obținut retrocedarea. Mai exact, un notar și trei persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care sunt acuzate că au conceput și emis ilegal un certificat ”în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal”.

În aceste condiții, mai multe suprafețe de teren din Nadăș ar fi fost retrocedate ilegal. ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Vlai, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi a altor trei persoane, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, anunțau reprezentanții DNA în 2021.

ADVERTISEMENT

Notarul ar fi conceput și emis un certificat fals care atesta mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor al unei persoane. În acest dosar a fost trimis în judecată și Ocolul Silvic Privat Nadăș SRL, pentru ”comiterea infracțiunii de tăinuire cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată”.

Prejudiciul total s-ar ridica la peste 27 milioane de euro (terenurilor extravilane inclusiv păşuni, păduri din localitatea Nadăş), dar și aproape 5 milioane de lei, sumele obținute din valorificarea lemnului, precum și valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad. Inclusiv Ministerul Finanţelor Publice şi primăria Tauţ (jud Arad) s-au constituit părți civile în această cauză, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, preciza DNA.

ADVERTISEMENT
Tags: